Hoekman Roestvaststaal deelnemer Open Bedrijvendag (5 okt.) in Nieuwleusen

In de ruim 30 jaar van het bestaan van Hoekman-RVS is het bedrijf behoorlijk uitgebreid, niet alleen wat betreft het aantal medewerkers, maar ook zeker betreft de oppervlakte. Dit jaar staat er weer een flinke vergroting van de werkruimte op de planning, met name om de work flow te bevorderen.

In 1986 startte de vader van de huidige eigenaren Heleen Wildvank-Hoekman en Gert Hoekman een eenmanszaak in houtkachels. Door eerdere relaties uit de rvs-keukenwereld, kwam al snel de vraag naar rvs-producten. Hierdoor specialiseerde het bedrijf zich steeds meer in het maken van plaatwerk halffabricaten en lassamenstellingen uit het materiaal rvs. Wie nu langs de Rollecate rijdt, kan het pand van Hoekman-RVS, waarbij rvs staat voor roestvaststaal – in de volksmond ook wel roestvrijstaal – niet missen. Inmiddels heeft het familiebedrijf ongeveer 70 medewerkers.

Rvs-onderdelen voor verschillende markten

Wat maakt Hoekman-RVS dan allemaal daar aan de Rollecate? Gert, technisch directeur: “Wij maken voornamelijk rvs-halffabricaten vanuit plaatwerk. Heel veel van wat wij maken is niet direct zichtbaar, maar wordt verwerkt in allerlei machines en constructies. We maken bijvoorbeeld onderdelen voor Scania, maar ook voor machines voor de agrarische sector, zoals de melkrobots van Lely, of rvs-kasten voor op melktankauto’s die je ziet rondrijden.

Vanzelfsprekend zijn dat onderdelen waaraan hoge kwaliteitseisen worden gesteld. Vooral in de voedingsmiddelenindustrie liggen de eisen ten aanzien van hygiëne hoog. Dat is voor ons geen probleem. Door de ervaring die wij hebben opgedaan om voor dit soort bedrijven te produceren, maken we heel efficiënt kwaliteitsonderdelen uit plaatwerk. Onze sterke kant is dat wij alles op maat kunnen maken, of het nu gaat om een onderdeeltje van een sensor of een enorm onderdeel van een grote kraan. Aan de hand van de tekening van de klant, sturen wij al heel ver geautomatiseerd ons productieproces aan. Daarnaast hebben we een goede prijs/kwaliteitverhouding en zijn we betrouwbaar wat levertijden betreft. Afspraak is afspraak, daar willen we ons aan houden.”

Open Bedrijvendag Nieuwleusen

Op zaterdag 5 oktober doet Hoekman-RVS mee aan de Open Bedrijvendag. Heleen, financieel directeur, is druk bezig met de voorbereidingen. “Niet alleen bij ons, maar bij heel veel bedrijven in Nieuwleusen staan de deuren die dag open om een kijkje te komen nemen. Onze regio heeft best veel te bieden in allerlei sectoren, zoals de bouw en techniek, ICT, horeca en administratie. Scholieren die een stageplek zoeken, zou ik zeker aanraden om te komen. Wij willen in ons bedrijf graag laten zien wát we maken en hóe we dat maken. We hopen dat er veel jongeren komen en dat ze dan met eigen ogen zien dat werken in de metaalsector of techniek niet perse betekent dat je vieze handen krijgt. Heel veel technische zaken zijn juist hoogstandjes van automatisering en digitalisering, dus er wordt veel met computers en zelfs met robots gewerkt. Ik zou ook ouders willen aanraden hun kinderen te stimuleren iets in de techniek te gaan doen. Daar zijn zoveel mogelijkheden in!”

Werken bij Hoekman-RVS

Dat techniek heel leuk is kan medewerker Rémon van der Kolk beamen. Hij deed een verkoopopleiding maar kwam via een omweg bij Hoekman-RVS terecht. Inmiddels werkt hij er al bijna zes jaar en is hij ook praktijkbegeleider van stagiaires. “Ik kon hier vakantiewerk komen doen en dat beviel me zo goed, dat ik een opleiding Allround Plaatwerker ben gaan doen. Ik ben nu bezig met de opleiding Technisch Leidinggevende en ben het aanspreekpunt van de zetafdeling, waar 2D-metaalproducten worden gebogen tot 3D-producten. In de tijd dat ik hier werk, heb ik al veel veranderingen in het productieproces gezien. Er gebeurt veel meer computergestuurd. Technisch inzicht is een pré, maar alles is te leren als je maar plezier en interesse hebt in je werk. Ik vind het leuk om met mijn handen te werken en de afwisseling van het werk hier is prettig. Eén dag in de week zit ik op kantoor om de lasersnijmachines te programmeren. Zo blijf ik mezelf ontwikkelen. Daarnaast heb ik leuke collega’s, wat ook zeker niet onbelangrijk is.

Platte organisatie

Dat Hoekman-RVS een fijn bedrijf is om te werken, blijkt wel uit het feit dat de allereerste medewerker van vader Hoekman er nog steeds werkt, al 33 jaar dus. Gert: “We hebben een platte organisatie. Iedereen is gelijk, de sfeer is altijd goed. Voor mij was het bedrijfsuitje vorig jaar, op een vrijdag met het hele team naar een grote werf in Duitsland, één van de hoogtepunten. Daar komt dit jaar een vervolg op.”

Innovatie

Een van de sterke kanten van Hoekman-RVS is de constante investering in innovaties. Gert: “Ja, maar dat is eigenlijk ook een must. Er zijn veel aanbieders op de markt. Het is de uitdaging om de productiviteit te verhogen door efficiënter te werken. De meeste machines worden bij ons na een jaar of vijf al vervangen, soms al na drie jaar. Reden is dat bijvoorbeeld de fiberlasersnijtechniek heel snel is ontwikkeld, waardoor een fiberlaser tegenwoordig met dezelfde betrouwbaarheid, veel sneller snijdt dan een CO2-lasersnijmachine. Ik denk dat er de komende jaren niet veel ontwikkelingen in de machines zelf zijn, maar wel in de software ervoor. Het is een uitdaging om constant met de markt mee te bewegen. We willen over 33 jaar nog steeds mooie producten kunnen maken.”

Hoekman Roestvaststaal
Rollecate 31, Nieuwleusen
Tel. 0529 – 488 020
info@hoekman-rvs.nl
www.hoekman-rvs.nl