fit20 Dalfsen: je lichaam verbeteren door 1x per week intensief te trainen

“We zijn geen fitnessclub en geen sportschool, maar een dienstverlenend bedrijf: een studio voor personal training.” David Kuperus maakt met deze introductie meteen duidelijk waar fit20 Dalfsen voor staat. De nieuwe bedrijfsruimte in de Prinsenstraat kwam begin deze maand gereed. Een mooie eigen plek in Dalfsen voor fit20, een Nederlandse franchise-formule met inmiddels ruim 140 vestigingen in acht landen. Die is gebaseerd op een trainingsmethode uit de VS, aangepast aan Nederlandse uitgangspunten.

“Franchise wil zeggen dat we zelfstandige ondernemers zijn die de aanpak van fit20 doorvoeren in een plaats of regio”, legt hij uit. Voor hem is die formule niet onbekend, want hij was in 2009 betrokken bij het pilotproject in Zwolle, waar inmiddels drie studio’s te vinden zijn. In Dalfsen is de dagelijkse leiding in handen van studio-eigenaar en personal trainer Lisette Vos. Zij komt zelf uit Dalfsen en is sinds 2012 betrokken bij fit20.

Die ‘20’ in de bedrijfsnaam staat voor de 20 minuten die een deelnemer wekelijks moet vrijmaken voor het programma. Want dat is het geheim van de fit20 training: “Je gaat in heel korte tijd, op een veilige manier, net over de grens van je kunnen heen”, legt Lisette uit. “Juist door een paar seconden langer te trainen dan je denkt dat je lichaam aankan, help je jezelf om alles in je lichaam te verbeteren. Zeker, dat is intensief. Wij bieden dan ook deskundige individuele begeleiding van een personal trainer. Je kunt één-op-één trainen, maar ook met zijn tweeën: met een familielid of iemand die je goed kent.”

Laagdrempelig

Waar sportscholen vaak gehuisvest zijn op bedrijventerreinen, koos fit20 voor de winkelstraat. “Het is een win-winsituatie”, zegt David. “We hebben in overleg met de gemeente Dalfsen gezocht naar een geschikt pand. De gemeente heeft belang bij winkelpanden die gevuld zijn en voor ons is het een goede zichtlocatie die eens te meer drempelverlagend werkt.”

Want fit20 wil laagdrempelig zijn. “Iedereen is welkom, maar we richten om vooral op een publiek dat niet direct een sportschool binnenstapt”, vervolgt Lisette. “De meeste Nederlanders onderkennen dat beweging noodzakelijk is om gezond te blijven, vooral naarmate je ouder wordt. Wij mikken op drie groepen: mensen die geen zin hebben om te sporten of er geen plezier aan beleven; mensen die er geen tijd voor zeggen te hebben of er geen prioriteit aan geven; en mensen die het te moeilijk vinden, al dan niet vanwege lichamelijke klachten of beperkingen. Wij rekenen af met al die bezwaren door een methode die weinig tijd kost.”

Vooraf worden de doelen en het daarop aangepaste programma uitgebreid doorgesproken. “Dat is cruciaal”, aldus David. “Alle onderdelen van de training moeten op maat aansluiten bij je lichaam, je conditie en het doel dat je wilt bereiken. Met oefeningen die bij je lijf passen zoeken we naar balans. Veel topsporters focussen op één punt omdat ze daar sterk in willen zijn. Maar voor houding- en lichaamsverbetering zoeken we het midden op. Als je bijvoorbeeld tenger gebouwd bent, is je lichaam misschien nooit geprikkeld geweest op krachttraining. Maar misschien kan dat juist de disbalans uit je lijf halen. Voor ouderen geldt dat ze zekerder worden van hun lijf, waardoor ze minder kans maken om te vallen.”

Revolutionair

Het klinkt revolutionair: met twintig minuten trainen per week werken aan de doelen die   je in overleg met de personal trainer opstelt. Reageren mensen daar niet sceptisch op? “Zeker, dat soort reacties krijgen we”, aldus Lisette. “Zeker als we erbij vertellen dat je met deze methode niet gaat zweten en dus ook niet hoeft te douchen. Hoe dat kan? David: “Door de klimaatbeheersing in ons gebouw neemt de lucht de warmte van je inspanning op voordat je gaat zweten.”

En dat terwijl je toch intensief presteert in die 20 minuten. De personal trainer telt af hoe lang je nog moet volhouden om het beste resultaat te krijgen. Ook houdt hij of zij in de gaten dat je niet onbedoeld de verkeerde spieren belast of aanspant. Met de fit20 methode haal je in korte tijd een groot gezondheidsrendement, afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid en je doelstellingen. En door de beperkte tijd is de aanpak ook betaalbaar. De resultaten worden vastgelegd in de fit20 app.

De fit20 Personal Training moet je vooral zelf ervaren. Daarom biedt fit20 Dalfsen een kennismakingstraining aan: op maat, vrijblijvend en gratis. Meer weten? Loop binnen of meld je aan via de website of de Facebookpagina.

fit20 Dalfsen
Prinsenstraat 32, Dalfsen
Tel. 0529 – 214 000
dalfsen@fit20.nl
www.fit20dalfsen.nl