Helga Schuurman Schoenen & Podologie: deskundig advies voor perfect zittende schoenen

“Ik zeg wel eens: ik ben in een eierdoosje geboren en in een schoenendoos grootgebracht”, zegt Helga Schuurman lachend. Ze verwijst ermee naar de beroepsmatige werkzaamheden van haar ouders. Die hadden aanvankelijk een pluimveebedrijf totdat ze in 1976 een schoenenwinkel begonnen. Op dezelfde locatie – aan de Burgemeester Backxlaan in Nieuwleusen – als de huidige vestiging, waar Helga nu haar eigen veelzijdige onderneming leidt.

Helga groeide dus op tussen de schoenendozen, maar gelukkig had ze daar van jongs af aan veel interesse voor. “Ik was zes toen mijn ouders hiermee begonnen. De winkel – half verkoop, half sportartikelen – is zich in de loop der jaren steeds meer gaan specialiseren en uitbreiden. Op een gegeven moment kwam er iemand langs die gespecialiseerd was in het aanmeten van steunzolen. Hij kwam met een bepaalde regelmaat in de winkel en dan zat ik daar als tiener na schooltijd altijd bij te kijken hoe hij dat deed, zo interessant vond ik dat. Ik heb later ook nog les van hem gehad.”

Het leidde er mede toe dat Helga Schuurman zich ook zelf op dit vakgebied ging toeleggen, onder meer met vanaf 1991 een podologie-opleiding in Utrecht. “Ik vind het heel leuk werk, ben sowieso iemand die graag knutselt en creatief met de handen werkt. Bijkomend voordeel is dat je als podologe niet alleen maar mooie schoenen verkoopt, maar mensen met allerlei voet- en aanverwante klachten goed kunt helpen en dus eigenlijk een stukje geluk aan hun leven kan toevoegen.”

Want dat moge duidelijk zijn: Helga Schuurman Schoenen & Podologie is veel meer dan een winkel voor modieuze schoenen. Als gediplomeerd podologe, oftewel voetkundig adviseur, geeft Helga ook gericht advies voor gezonde voeten en een gezond lichaam. Want slechtzittend schoeisel kan leiden tot voet-, knie- of rugklachten. Met haar specifieke kennis kan zij ook mensen met ‘bijzondere’ voeten helpen aan perfect zittende schoenen.

Klanten komen dan ook uit de wijde regio – van Elburg tot Meppel en van St. Jansklooster tot Lemelerveld – naar Nieuwleusen. Bijvoorbeeld voor op maat gemaakte steunzolen. “We kunnen ervoor zorgen dat schoenen en zolen als één geheel perfect op elkaar zijn afgestemd. Bij de inkoop houden we er al rekening mee. We hebben diverse leveranciers die schoenen leveren met een uitneembaar voetbed, zodat we daar elke gewenste steunzool in kunnen passen.”

Steungevende kousen

Daarnaast biedt Helga Schuurman een groot assortiment aan steungevende kousen en compressiesokken. Die stabiliseren de spieren en gaan daardoor vermoeidheid tegen, ze stimuleren de bloedcirculatie, waardoor ze spataderen helpen voorkomen, en gaan zwellingen tegen doordat de sok bloedophopingen minimaliseert. “Ze zijn aan te bevelen bij sport en revalidatie, zwangerschap en bijvoorbeeld vlieg- en autoreizen, waarbij je langdurig moet zitten. Dus ook heel praktisch met het oog op de vakanties.”

Een ander praktisch hulpmiddel is een orthese: een op maat gemaakte vorm die is gemaakt van kneedbaar siliconenmateriaal, waarmee standafwijkingen van voeten of tenen kunnen worden tegengegaan of gecorrigeerd. “Je kunt denken aan orthesen ter correctie van je grote teen of om een hamerteen te ontlasten”, legt Helga uit. “Ik kneed de vorm totdat deze de afwijking perfect aanvult of compenseert. Daarna kan het materiaal uitharden, maar de siliconen blijven kneedbaar, zodat het materiaal zich altijd – ook tijdens het lopen of sporten – vormt naar je voeten.”

Diabetesvoet

Daarnaast biedt goed schoeisel verlichting voor mensen met een zogeheten diabetesvoet. “Die kan gevoelloos worden doordat de zenuwen aan de uiteinden zijn aangetast”, legt Helga uit. “Je kunt dan beter geen schoenen met hardere materialen dragen. Of met stiksels, want die kunnen de huid irriteren. Voor deze klanten hebben we schoenen van zachte, vaak flexibele materialen, die zich vormen naar de voet. Soms voelen diabetespatiënten ook niet aan of een schoen goed zit. Dan is het extra belangrijk dat wij er oog voor hebben dat een schoen zowel in de lengte als in de breedte goed past. Extra deskundigheid en ervaring is dan zeker gewenst.”

Beurzen

Als zelfstandig ondernemer houdt Helga nieuwe ontwikkelingen in de podologie, maar ook de laatste trends in de schoenmode in de gaten. “Vanaf februari bezoeken we beurzen. In eerste instantie om te kijken, en daarna om te selecteren. We hebben wel een aantal vaste leveranciers, maar kijken ook wat andere leveranciers bieden. En we kijken natuurlijk naar onze eigen klantenkring, die we goed kennen. Op basis daarvan kunnen we vrij goed inschatten waar behoefte aan is.” Grappig detail: naast een grote collectie schoenen kunnen klanten in de winkel ook nog steeds voor eieren terecht. Trouwe klanten komen hier hun eitjes halen. Helga: “we vonden het leuk om op deze manier te verwijzen naar de oorsprong van dit familiebedrijf.”

Helga Schuurman Schoenen & Podologie
Burgemeester Backxlaan 37, Nieuwleusen
Tel. 0529 – 481 429
wiedeschoenpast@hetnet.nl
www.helgaschuurmanschoenen.nl