‘Hier wordt de verbinding met de natuur zichtbaar’

Wie denkt aan een begraafplaats, denkt meestal niet aan ‘wandelen’, ‘natuur’ en ‘genieten’. Toch zijn dat wel de woorden die passen bij Natuurbegraafplaats Hoogengraven.

Sinds begin dit jaar is de nieuwe Natuurbegraafplaats Hoogengraven in gebruik genomen. De begraafplaats, gelegen in de bossen nabij Ommen, is 25 hectare groot. Hier wordt midden in de natuur begraven en kun je zelf de plek kiezen die goed voelt. Een plek bij het heideveld of juist in de beschutting van het bos.

Eeuwigdurend
Natuurbegraven is een oeroude en pure vorm van begraven, legt medewerker Alex Fokkinga uit. “Kijk maar naar deze omgeving; hier niet ver vandaan, in Stegeren zijn tientallen grafheuvels, daterend van de late steentijd tot de ijzertijd, gevonden. De oudste grafheuvels waren het grootst, omdat toen lichamen begraven werden. Later werden mensen gecremeerd en werd de as begraven.“

Op Hoogengraven is beide mogelijk. “De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf. Een graf is eeuwigdurend. Wij ruimen dus geen graven. Nu niet en in de toekomst ook niet, dat is allemaal vastgelegd en ook het verlengen van grafrechten is daarmee gelukkig niet nodig, benadrukt Alex.”

Rondleiding
Iedereen die wil kennismaken met de natuurbegraafplaats kan een afspraak maken voor een rondleiding. Alex: “De natuur verbindt en juist in deze tijd is het belangrijk om af en toe lekker naar buiten te gaan. Tijdens een afspraak gaan we lopend of met de e-car het gebied door. Onderweg vertellen we over de natuur, een groene uitvaart en natuurlijk geven we antwoord op vragen. Dit is heel belangrijk. We willen dat mensen echt goed voelen en zien wat de natuur met hun doet, aldus Alex”. Dit is uiteraard zeer persoonlijk. De openheid van de heide, de geborgenheid van het bos, het water, een gevoel, herkenning in iets wat je ziet, hoort of iets wat je raakt. Alex: “Wij maken het dagelijks mee en weten inmiddels hoe bijzonder die verbinding met de natuur hier is”.

Voor wie liever alleen op pad gaat, is het ook mogelijk om een zelfstandige rondleiding te volgen op Hoogengraven. Deze wandeling volgt vrijwel dezelfde route als onze reguliere rondleiding. Alex: “De informatie die onze medewerkers tijdens een reguliere rondleiding vertellen, hebben we op papier gezet. Zo kun je ook zelfstandig een goed beeld van het natuurgebied en de mogelijkheden rondom natuurbegraven krijgen”. Het natuurgebied is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van Natuurbegraafplaats Hoogengraven of meer informatie over natuurbegraven, neem dan eens een kijkje op de website: www.hoogengraven.org. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

De beschrijving van de wandelroute ligt voor u klaar in het ontvangsthuis en is ook digitaal beschikbaar voor uw telefoon of om te printen
www.natuurbegraafplaatshoogengraven.nl/ rondleiding/zelfstandige-rondleiding

Het ontvangsthuis is iedere dag geopend van 9.00 – 17.00 uur. Het gebied is vrij toegankelijk. Voor het plannen van een afspraak belt u naar 0529-20 80 03.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven
Middenweg 6, Arriën
Tel. 0529 – 20 80 03
info@hoogengraven.org
www.hoogengraven.org