Appeladvocaat schept duidelijkheid in coronatijd
Stel: een werknemer gaat op vakantie. Tijdens de vakantie wordt deze vakantiebestemming aangemerkt als corona-risicogebied (code oranje). Moet de werkgever tijdens thuisquarantaine van de werknemer bij thuiskomst het loon doorbetalen of niet? Of: kan een discussie over wel of niet mogen thuiswerken vanwege corona leiden tot ontslag?
Dit en meer van dit soort vraagstukken zijn aan de orde van de dag voor arbeidsrechtadvocaat Martijn Colenbrander van Appeladvocaat. “Het arbeidsrecht is in beginsel gericht op bescherming van de werknemer”, geeft Colenbrander aan. “In recente uitspraken van rechters zien we dat bij geschillen met een link naar corona de reguliere uitgangspunten uit het arbeidsrechtgewoon toegepast worden. Maar in het recht zie je een beweging dat je de gevolgen van Corona niet alleen voor rekening van de werkgever kunt laten komen. Zeker voor sommige branches gaan de gevolgen van Corona het normale ondernemersrisico te boven. Het komt ook aan op gezond verstand en inspanning van werkgever én werknemer.”
“Terugkomend op het voorbeeld over de vakantie. Je kunt een werknemer natuurlijk niet verbieden om op vakantie te gaan. Maar als je vooraf duidelijke instructies – op papier – geeft en daarbij consequenties aankondigt en zo’n werknemer gaat vervolgens toch willens en wetens op vakantie naar een risicogebied, dan heb je als werkgever een goede kans dat je (een deel van) de loonkosten bij de werknemer kunt neerleggen.”
Bij het vastleggen van deze instructies of handhaving bij overtreding daarvan, speelt Appeladvocaat vaak een rol. Hij heeft een eigen aanpak, die zich kenmerkt door deskundigheid, toegankelijkheid en oog voor de praktische oplossing. Zijn dienstverlening gaat verder dan gebruikelijk. Hij staat ondernemers en particulieren bij met duidelijke taal en concrete doelen.
Zijn praktische inslag onderbouwt Colenbrander met een verwijzing naar lidmaatschap aan meerdere netwerkgroepen. “Recent heb ik een werknemer bijgestaan in het kader van een ontslagprocedure. Dat hebben we tot een prima regeling voor de werknemer gebracht. Maar daar hield het niet op. Ik heb deze cliënt in contact gebracht met Uitzendbureau Salland dat gespecialiseerd is in bemiddeling van personeel. Dat leidde tot een concrete kans op ander werk voor die cliënt. Dat is natuurlijk niet mijn corebusiness”, lacht Colenbrander, “maar als zich een mogelijkheid aandient, laat ik die voor mijn klanten zeker niet liggen.”
Appeladvocaat verwacht dat de toename van arbeidsrechtelijke kwesties in coronatijd komend jaar verder zal doorzetten. “Veel werkgevers zijn inmiddels doordrongen van de nieuwe werkelijkheid, waar zij hun organisatie op moeten aanpassen. Dat leidt tot meer reorganisaties en dus meer ontslagzaken. Je hebt daarbij als werkgever de regels over de ontslagvolgorde (het afspiegelingsbeginsel) in acht te nemen, maar Appeladvocaat constateert dat veel werkgevers niet helemaal weten hoe daar in de praktijk mee om te gaan. Dat vormt voor mij een mooie uitdaging om te komen van een verplichte wettelijke ontslagvolgorde tot een door een werkgever gewenst personeelsbestand dat daar net van afwijkt. Het blijft altijd maatwerk en mensenwerk.”
Appeladvocaat
Postbus 107, Dalfsen
T 06 – 526 338 21
E: Colenbrander@appeladvocaat.nl
W: www.appeladvocaat.nl