Vlekkerige panelen
Vaak te zien: ‘vlekkerige panelen’. Direct nadat de zonnepanelen geplaatst zijn, is het als het ware al ‘een dambord’ op het dak door kleurverschillen. Lichte, geringe kleurverschillen kunnen soms voorkomen, maar de extreme kleurverschillen
zijn alleen maar bij de goedkopere zonnepanelen te zien. De kleurverschillen ontstaan door een matige cel selectie, de coating op het glas of door de folie achter de cellen. A merk fabrikanten zijn heel selectief en daardoor in staat mooie, egale zwarte zonnepanelen te maken.
Legplan
Het legplan zorgt voor ‘rust of juist onrust’ op het dak. Aspecten die hier een rol spelen zijn o.a. symmetrie van het totale legplan en de wijze waarop zonnepanelen worden geplaatst; rechtop (=portrait) of liggend (=landscape). Een legplan van 2 rijen van 9 panelen rechtop geplaatst geeft een ander dakbeeld dan 3 rijen van 6 panelen liggend. Beiden zorgen voor één geheel op het dak, maar gecombineerd met het type dakpan oogt het ene legplan net wat mooier.
Wordt er gekozen voor rechtop staande èn liggende panelen in één legplan, dan wordt het al snel ‘chaotisch’. Laat staan als er voor L en U legplannen wordt gekozen.
Wijze van bevestigen
De manier waarop zonnepanelen aan het dak bevestigd worden, krijgt over
het algemeen erg weinig aandacht. De goedkoopste manier is het ‘klemmen’ van de zonnepanelen. Op het dak wordt dit zichtbaar doordat er tussen 2 panelen iets ruimte zit. Op de omlijsting drukt een klem (puntbelasting!) die in een rail eronder geschroefd wordt. Op golfplaten daken
zie je bij deze manier van bevestigen soms dat de montagerails zelfs onder de panelen uitsteken. Niet nodig!
Ook hier kan -door te kiezen voor een zogenaamde ‘inlegrail’- een veel mooier dakbeeld gecreërd worden.
Bij de inlegrail ligt een zonnepaneel aan de boven en onderkant in een horizontale rail. Daardoor is er géén ‘puntbelasting op de omlijsting en het glas van het zonnepaneel. Technisch is dit beter, maar de inlegrail geeft ook een veel strakker dakbeeld. Op de website en facebook pagina van zonnedesk.nl zijn hier diverse voorbeelden van te zien.
Mooi, mooier, mooist!
Met maatwerk oplossingen kan ervoor gezorgd worden dat het niet zichtbaar is dat er zonnepanelen op een dak liggen! Het gemeentelijk monument op de foto heeft zonnecel dakpannen, zwarte maatwerk zonnepanelen bij de schoorstenen en transparante, dubbel- en veiligheidsglas panelen in het midden van het dak. Vanaf de weg is niet te zien dat het dak één grote energiefabriek is! Binnen geeft het ‘glazen plafond’ een fantastische lichtinval. Er is vandaag de dag dus héél véél mogelijk.
Wil jij ook een mooie, set zonnepanelen? Bel of stuur een email naar info@zonnedesk.nl.
Zonnedesk.nl
De Vesting 29, Dalfsen
Tel. 0529 – 763 403
www.zonnedesk.nl