Met drie vestigingen is Vechtstede Notarissen & Mediators goed vertegenwoordigd in het Vechtdal. Vechtstede Notarissen & Mediators heeft vestigingen in Hardenberg, Dalfsen en Nieuwleusen. U kunt hier terecht voor alle diensten op notarieel gebied, zoals: voor de overdracht van een woning, het opstellen van testamenten, maar ook voor het oprichten van een B.V.
Het kantoor in Nieuwleusen legt zich daarentegen toe op een specifiek terrein, namelijk het familierecht. “Een bewuste keuze, omdat hier in de regio de meeste behoefte aan is”, legt mr. Marianne Knol uit. “Vanuit Nieuwleusen en omgeving is het kantoor in Dalfsen voor de overige notariële dienstverlening goed bereikbaar. Maar omdat familierecht gevoelsmatig dichter bij de mensen staat, is het prettig om te weten dat er een kantoor in de buurt is.”
Een kantoor dat sinds februari vorig jaar meer een eigen gezicht heeft dan voorheen. Tot die tijd was het notariskantoor gevestigd in Het Olde Gemientehuus, het voormalige gemeentehuis van Nieuwleusen aan het Westeinde. Maar ruim een jaar geleden verhuisde de vestiging naar een pand aan de Burgemeester Backxlaan 248.
Met de eigen naam op de gevel is de vestiging herkenbaarder dan voorheen, terwijl ook de openingstijden zijn verruimd. Was het kantoor in de oude huisvesting één dag en een avond toegankelijk, nu is het op maandag, dinsdag (van 8.30 tot 17.00 uur) en donderdagochtend (van 8.30 tot 13.00 uur) geopend. Daarnaast is er een extra avondopenstelling op maandag (van 17.00 tot 21.00 uur) en een inloopspreekuur, eveneens op maandagavond (van 19.00 tot 20.00 uur). Het laatste is momenteel vanwege het coronabeleid alleen telefonisch benaderbaar. “Ook de parkeergelegenheid is hier ruimer”, voegt mr. Marianne Krijger eraan toe.
De verhuizing was ingegeven doordat de gemeente Dalfsen naar een andere bestemming zocht voor het voormalige gemeentehuis van Nieuwleusen. “Dat was al lange tijd duidelijk”, legt Helga Knol uit. “En om te voorkomen dat we onze huisvesting plotseling zouden moeten verlaten, zijn we zelf op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen. Dat hebben we hier dus gevonden.”
Kandidaat-notarissen
De drie dames bepalen het gezicht van het Vechtstede-kantoor in Nieuwleusen. Helga Knol is achter de balie altijd het eerste aanspreekpunt. Zij verwijst door en zorgt dat klanten in contact komen met de juiste persoon voor de gewenste dienstverlening. Haar collega’s zijn mr. Marianne Knol (nee, geen familie) en mr. Marianne Krijger. Beide juristen zijn kandidaat-notaris. Marianne Krijger heeft haar beroepsopleiding recent voltooid, terwijl Marianne Knol al wat langer geleden is afgestudeerd. “Kandidaat-notaris wil overigens niet zeggen dat je je opleiding nog niet hebt afgerond of dat je binnen je organisatie nog in opleiding bent”, helpt Marianne Krijger een misverstand uit de wereld. “Mensen denken dat vaak, omdat de benaming er aanleiding toe geeft. Maar een kandidaat-notaris heeft een universitaire studie notarieel recht afgerond en doet exact hetzelfde als een notaris. Het verschil zit erin dat een notaris vaak een zelfstandige praktijk heeft en een kandidaat veelal in loondienst is bij een notariskantoor. Je kunt dus zelfs je hele leven lang kandidaat-notaris blijven.” Een kandidaat-notaris kan net als een notaris akten ondertekenen, adviseren op verschillende rechtsgebieden en besprekingen voeren.
Familierecht is een breed werkgebied, dus de juristen van Vechtstede Notarissen adviseren op velerlei terrein: erfrecht (verdeling nalatenschap, mediation tussen erfgenamen), woning (hypotheek, koopcontract), relatie en gezin (huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontract, echtscheiding, testamenten, schenkingen). “Dergelijke akten en overeenkomsten zijn vrijwel nooit standaard”, zegt Marianne Knol. “We kijken altijd naar de persoonlijke omstandigheden en baseren daar onze adviezen op. Vaak ook zoeken we naar de eigenlijke vraag die achter een vraag schuilgaat.”
Levenstestament
Mensen laten steeds vaker een levenstestament opstellen, iets wat de Vechtstede-medewerkers iedereen kan aanraden. “De mogelijkheid bestond altijd al, maar de belangstelling neemt toe”, merkt Marianne Knol. “Deels omdat mensen gewoon ouder worden, deels omdat er vaker over wordt nagedacht.”
“Met een levenstestament leg je vast hoe en door welke gevolmachtigde je zaken geregeld wilt zien in je laatste levensfase. Stel je voor dat je aftakelt, dement wordt of in coma raakt en daardoor wilsonbekwaam wordt. Je hebt dan voor familie en dierbaren duidelijk vastgelegd wat er bijvoorbeeld moet gebeuren met de woning die je achterlaat, wie je geldzaken regelt of hoe je medische verzorging eruit moet zien.”
Want vaak zijn de zaken in zo’n situatie helemaal niet zo eenvoudig als ze lijken. “Echtgenoten mogen dan niet zomaar namens hun partner tekenen”, legt Marianne Knol uit. “Als er niets is vastgelegd, kun je weliswaar bewindvoering of onder curatelestelling aanvragen bij de rechtbank, maar het is natuurlijk beter om dit op voorhand goed geregeld te hebben. Je doet er goed aan om zo’n levenstestament bijtijds op te stellen, en niet pas als de feitelijke situatie zich aandient of in zicht komt.”
Vaak leidt het ene bezoek aan de notaris op termijn tot het andere. “Veel mensen komen voor het eerst bij een notaris over de vloer bij de aankoop van hun eerste woning. Vaak gaan mensen dan nadenken over andere levenszaken: zoals een samenlevingscontract, een testament of een levenstestament. Het is een geruststellende gedachte als je al deze zaken goed hebt geregeld.”
Vechtstede Notarissen & Mediators
Burg. Backxlaan 248, 7711 AL Nieuwleusen
Tel. 0529 – 481201
info@vechtstede.com
www.vechtstede.com