Meer sociale huurwoningen en meer aandacht voor leefbaarheid
Iedereen heeft recht op huisvesting, dat is zelfs een grondrecht. Helaas heeft niet iedereen genoeg financiële middelen om een woning te kopen of te huren in de vrije sector.
Die mensen bieden wij in de gemeenten Dalfsen en Staphorst een sociale huurwoning. Dat doen we samen met de gemeenten, huurdersvereniging TOEK en maatschappelijke organisaties zoals bijvoorbeeld SAAM Welzijn. We stemmen onze plannen elk jaar af op de woonvisies van de gemeenten. Voor de komende jaren zetten we, net als de gemeenten, in op meer sociale huurwoningen en meer aandacht voor leefbaarheid.
We richten ons de komende jaren nog sterker op het bouwen van meer sociale huurwoningen. In beide gemeenten stijgt namelijk de vraag naar betaalbare, kleine grondgebonden woningen en appartementen. Hoeveel woningen we bouwen en voor welke doelgroep, dat bepalen we samen met huurdersvereniging TOEK en de gemeenten. We zijn daarbij afhankelijk van de gemeenten voor locaties waar we kunnen bouwen en nieuwbouwgrond is schaars. We kijken daarom samen met de gemeenten ook naar plekken waarvoor plannen zijn om de bestaande bebouwing te veranderen.
230 nieuwe woningen tot en met 2024
In de periode van 2020 tot en met 2024 willen we 180 sociale huurwoningen bouwen in de gemeente Dalfsen en minimaal 50 sociale huurwoningen in de gemeente Staphorst. In de gemeente Dalfsen hebben we vorig jaar 12 woningen in Lemelerveld gebouwd en 21 appartementen in Dalfsen.
In 2022 verwachten we in de gemeente Dalfsen 98 woningen klaar te hebben. 44 daarvan maken we zorggeschikt. Dat zijn bijvoorbeeld woningen met een slaap- en badkamer op de begane grond. De gemeente Dalfsen verwacht namelijk door vergrijzing een grotere vraag naar zorggeschikte woningen.
Meer aandacht voor leefbaarheid
We besteden de komende jaren ook extra aandacht aan het verbeteren van de leefbaarheid. Dat betekent dat we ervoor willen zorgen dat mensen met plezier wonen in een leefbare woonomgeving. Sinds vorig najaar werkt speciaal daarvoor een regisseur leefbaarheid bij ons. Samen met de gemeenten en maatschappelijke organisaties werkt zij aan een buurtgerichte aanpak van leefbaarheid.
Iedere wijk en buurt is anders. Daarom zoeken we samen met onze partners naar een aanpak op maat. We onderzoeken samen of en welke problemen er in een wijk zijn en hoe we die kunnen aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat we mensen gaan helpen om schulden te voorkomen. Het kan ook betekenen dat we opletten of nieuwe bewoners goed in de wijk passen. En dat we kijken hoe we huurders kunnen helpen bij het wonen als dat nodig is. Zo proberen we de sociale verbinding in een buurt te versterken.
Buurtbemiddeling vooren door bewoners
Een concreet resultaat van de samenwerking met onze partners op het gebied van leefbaarheid, is het project Buurtbemiddeling. Dit project is dit voorjaar gestart en inmiddels zijn acht vrijwilligers opgeleid tot buurtbemiddelaar. Zij kunnen buren begeleiden bij het oplossen van ergernissen om te voorkomen dat er grotere ruzies ontstaan. We werken in dit project samen met woningcorporatie Vechtdal Wonen, SAAM Welzijn, Stichting Welzijn Staphorst en de gemeenten Dalfsen en Staphorst.
Meer informatie over dit project staat op
www.saamwelzijn.nl/buurtbemiddeling en
op onze website www.vechthorst.nl.