Solar Cleaning zorgt voor stralend schone zonnepanelen

De groeiende markt voor zonnepanelen resulteert ook in een andere bedrijfstak. Want hoe houd je je zonnepanelen op een efficiënte en verantwoorde wijze schoon? Rieks en Henkjan Vos – vader en zoon, met jarenlange ervaring in specialistisch reinigen – richtten er vorig jaar een eigen bedrijf voor op: Solar Cleaning.

Een onderneming die goed draait, gezien de vele schoonmaakklussen, in Zwolle en omstreken, maar ook elders in het land. “Wij richten ons zowel op bedrijven als particulieren. In beide gevallen kan er gebruik gemaakt worden

van onze abonnementendienst”, legt Rieks uit. “Bedrijven houden met een regelmatige schoonmaakbeurt vooral het rendement van hun zonnepanelen op peil”, vult Henkjan aan. “Want door vervuiling bestaat de kans dat de panelen minder energie kunnen opwekken. Voor particulieren weegt vooral het behoud van de zonnepanelen zwaar. Als je ze regelmatig schoonhoudt, verleng je de levensduur, en per saldo dus ook het rendement Ze gaan simpelweg langer mee.” Zonnepanelen krijgen in de loop der tijd heel wat te verduren: naast de weersomstandigheden plegen ook vuil, algen en uitwerpselen van vogels een aanslag op de kostbare apparatuur.

Het reinigen van zonnepanelen is een specialistisch karwei, dat niet te vergelijken is met het werk van een glazenwasser. Rieks Vos: “Gewoon leidingwater laat kalkresten na, en die zijn van invloed op de werking van de panelen. Wij gebruiken een biologische algendoder die is gebaseerd op osmosewater, waar alle mineralen uitgehaald zijn. Daardoor heeft dat water een Duitse hardheidsgraad van vrijwel nul, terwijl leidingwater, afhankelijk van de regio, varieert van ruwweg zes tot acht PH. En hoe hoger die waarde, hoe meer kalkaanslag. Met deze reinigingsmethode treedt er geen kalkvorming op.”

Solar Cleaning biedt momenteel drie abonnementsvormen voor particulieren: Solar Small, Solar Medium en Solar Large, waarbij het aantal te reinigen zonnepanelen varieert van één tot achttien en meer. Daarnaast is er een schoonmaakpakket voor bedrijven. In alle gevallen wordt korting geboden op basis van het gekozen schoonmaakplan en de frequentie van de reiniging. In beginsel is één keer per jaar reinigen voldoende, maar vaker is mogelijk.

Solar Cleaning reinigt handmatig. “Het kan tegenwoordig al met schoonmaakrobots, maar wij denken dat de kwaliteit hoger ligt als je het met de hand doet”, zegt Rieks Vos. “Dan kom je eerder op plekken waar je anders niet bij kunt.” “Als wij er veilig met ladders bij kunnen komen, dan voeren wij dit met ladders uit. Als wij er niet goed met ladders bij kunnen komen, maken we gebruik van een hoogwerker.”

Aanmelden voor een voordelig abonnement kan via de website. De schoonmaakspecialist maakt een afspraak om langs te komen. U hoeft niet per se zelf thuis te zijn, omdat het gaat om een externe reiniging. De schoonmaakspecialist laat na afloop een update achter in de brievenbus.

Solar Cleaning

Popovstraat 80, Zwolle
Tel. 06 – 2311 2233
info@solar-cleaning.nl
www.solar-cleaning.nl