Minder stress: is fijn voor je darmen!

In de darmen is een heel uitgebreid zenuwstelsel aanwezig. Niet voor niets worden de darmen ook wel het tweede brein genoemd. De hele dag door worden er boodschappen tussen de hersenen en de darmen uitgewisseld.

De hersenen en darmen hebben daardoor veel invloed op elkaar. Ben je gestrest? Dan ‘slaat dat op je darmen’ en krijg je buikpijn of diarree. Maar andersom werkt het ook: zorg je goed voor je darmen? Dan verbetert je stemming.

Stress is heel normaal. Af en toe iets spannends doen, snel reageren in het verkeer of je ergens zenuwachtig voor maken: daar is ons lichaam prima op toegerust. Als de reden voor de stress weer voorbij is, kun je ontspannen. Maar tegenwoordig hebben veel mensen juist last van chronische stress. Bijvoorbeeld bij hoge werkdruk, geldzorgen of een ongelukkige relatie. Bij chronische stress is het lichaam continu ‘aan’, en is er vrijwel nooit sprake van echte ontspanning. De hersenen sturen dan ook continu stress-signalen naar de darmen en dat merk je bijvoorbeeld aan een opgeblazen gevoel, buikpijn of een onregelmatig ontlastingspatroon.

Goed zorgen voor je darmen betekent:
Een gevarieerd eetpatroon. Elke soort vezels heeft een eigen invloed op je darmmilieu.
Genoeg drinken, minstens 1,5 tot 2 liter per dag. Dat helpt om je stoelgang goed te laten verlopen.
Rustig eten en goed kauwen, dat ondersteunt je spijsvertering.
Elke dag bewegen.
Bewust leren ontspannen. Al haal je maar even een paar minuutjes diep adem, of ga je even niksen.

#lijftaal

Lijftaal – Natuurgeneeskunde en
Lichaamsgerichte coaching
Karin Overgoor
Kerkstraat 28, Hoonhorst
www.lijftaal.nu