Saam Welzijn investeert in ‘menselijk, warm en wijs kapitaal’

Met uiteenlopende initiatieven bevordert Saam Welzijn de zelfredzaamheid en het welbevinden van senioren. Dat is actueler dan ooit, meent ouderenadviseur Magriet Zandink: “Er komen meer senioren en die worden gemiddeld ouder en blijven bovendien langer gezond. Deze ‘derde levensfase’ biedt kansen; het is het geschenk van deze eeuw!” Deze generatie kan zinvol en betekenisvol zijn in hun netwerk en de plaatselijke samenleving, bijvoorbeeld door het doen van vrijwilligerswerk.”

Myrthe Koerhuis, Wendy Leeuwenkuyl, Magriet Zandink (v.l.n.r.) en Hovsep Khachadurian (niet op de foto) vormen samen het team van ouderenwerkers. In samenwerking met de gemeente en lokale partners heeft Saam Welzijn de dagbesteding zonder indicatie ontwikkeld. De dagbesteding is voor inwoners met beginnende geheugenproblemen, ter ontlasting van mantelzorgers en inwoners die extra behoefte hebben aan ontmoeting en ontspanning. Er is begeleiding van een professionele kracht en vrijwilligers.
In Lemelerveld werkt Saam Welzijn veel samen met de zorgcentra Brugstede, ’t Anker en vrijwilligers om ontmoeting tussen de senioren van Lemelerveld te stimuleren en mogelijk te maken. “Het is prachtig om te merken dat we samen de handen ineen slaan om deze mooie ontmoetingen te realiseren”, geeft Wendy Leeuwenkuyl aan. Zo was het voor enkele senioren lastig om naar de handwerkclub in de Mozaïek te komen. “Binnen een week was er een poule gerealiseerd door vrijwillige chauffeurs en de vrijwilliger die de handwerkclub begeleid.”

Elke dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur is er de Huiskamer van Saam in de Mozaïek, waarbij mensen die behoefte hebben aan ontmoeting en gezelligheid samen komen om de dag door te brengen. In Hoonhorst is er op maandag van 10.00 tot 16.00 uur ook een ‘Dorpshuuskamer’. Deze activiteit is ook gericht op sociaal contact, ontspanning en welbevinden. In Nieuwleusen zijn er 2 dagen dagbesteding zonder indicatie in de Olmen.

Inwoners in alle kernen organiseren allerlei activiteiten zoals kaarten, koersbal en handwerken. Een mooi voorbeeld van zo`n activiteit is de ontmoetingsochtend die elke eerste vrijdag van de maand in café-restaurant Madrid wordt georganiseerd door en voor senioren uit Hessum, Rechteren en Vennenberg. Elke maand is er een spreker of wordt er een activiteit georganiseerd. Aansluitend wordt er gezamenlijk gegeten.
De ouderenwerkers van Saam Welzijn ondersteunen inwoners waar nodig bij het opzetten en organiseren van de verschillende activiteiten.

Digitaal vragenuurtje

In Dalfsen, Nieuwleusen, Lemelerveld, Hoonhorst en Oudleusen zijn er digitale vragenuurtjes. Inwoners kunnen hier zonder afspraak binnenlopen met vragen over computers, smartphones en andere digitale hulpmiddelen. “Wij leggen het in alle rust net zo vaak uit als nodig is. Dit kan indien nodig ook thuis worden gedaan.” zegt Myrthe Koerhuis. Bovendien heeft de bibliotheek in samenwerking met Saam Welzijn een uitgebreid programma aan (kosteloze) cursussen en workshops in alle bibliotheekvestigingen. Deze digitale zorg is een belangrijke pijler van het ouderenwerk, benadrukt Magriet Zandink. “Het is pure noodzaak dat ouderen online verbonden blijven.” De komende decennia zal digitalisering nog meer toenemen, bijvoorbeeld bij de overheid, gezondheidszorg en bankzaken. Tevens draagt digitalisering bij aan verbondenheid en uitbreiding van sociale contacten. Zo was er een inwoner die na het digitaal vragenuurtje kon videobellen met familie in het buitenland. Daarnaast ligt de focus van het ouderenwerk op vitaal blijven. Tijdens de activiteiten is er ruimte voor sociaal contact en tegelijkertijd stimuleren we het vitaal blijven. Bijvoorbeeld tijdens de sport en bewegingslessen, zoals Fit en Vitaal 50+, Pilates, Yoga, Gym en Tai Chi. “Inwoners variëren sterk in leeftijd, van zestig-min tot tachtig-plus.”, zegt Wendy Leeuwenkuyl.

Langer thuis wonen

Tot slot is er het project ‘Lang leve(n) thuis’: geschoolde vrijwilligers bezoeken 75-plussers en stellen gerichte vragen over hun leven met betrekking tot ouder worden.Ze geven advies en informatie over allerlei lokale diensten, activiteiten en initiatieven, die het leven nu én straks prettiger maken.

Als u meer wilt weten over de activiteiten en diensten van Saam Welzijn of het doen van vrijwilligerswerk, dan kunt u contact opnemen. Ook zijn informatiefolders met een overzicht van de activiteiten van Saam Welzijn af te halen in o.a. de Kulturhusen, bibliotheken en het gemeentehuis.

Saam Welzijn
Tel. 0529 79 30 13
info@saamwelzijn.nl
www.saamwelzijn.nl