Schenken op papier: wat is dat en waar moet ik op letten?
Wil je vermogen overdragen aan je kinderen om bijvoorbeeld erfbelasting te besparen, maar zit je vermogen vooral “in de stenen’ of wil je liever zelf nog de beschikking houden over het vermogen? In dat geval kan de schenking op papier een oplossing zijn.
Wat is een schenking op papier?
Een ‘schenking op papier’ is een schenking onder schuldigerkenning. Je schenkt dan een geldbedrag en blijft dat geschonken bedrag schuldig aan je kinderen. Of anders gezegd: je kinderen hebben een vordering op jou. Je kind ontvangt de schenking dus niet echt, maar leent het geld als het ware onmiddellijk weer aan je terug. Je houdt zelf de beschikking over je geld of over je “stenen”, maar op papier hebt je een schuld aan je kinderen en daardoor is je vermogen minder.
Wat zijn de voorwaarden?
6% rente betalen : jaarlijks moet je aan je kinderen 6% rente betalen over het bedrag van hun vordering. Het is belangrijk dat je kinderen later kunnen bewijzen dat zij inderdaad jaarlijks 6% rente van je hebben ontvangen op hun vordering. Betaal je deze rente niet? Dan wordt bij je overlijden de schenking niet gezien als schuld in je erfenis en bereik je dus niet het belastingvoordeel dat je met de schenking wilde behalen.
In een notariële akte:
Een notariële akte is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de schuld aan de kinderen aftrekbaar is voor de erfbelasting die later bij jouw overlijden door hen is verschuldigd.
Schenkbelasting:
Als je meer schenkt dan een (jaarlijks of eenmalige) vrijstelling, is er schenkbelasting verschuldigd. Deze schenkbelasting wordt in principe geheven bij je kind, tenzij je ‘vrij van recht’ schenkt. Bij een schenking vrij van recht wordt de schenkbelasting betaald door de schenker. Het nadeel daarvan is dat dit op zichzelf ook weer wordt gezien als schenking…
Wat zijn de voordelen van schenken op papier?
Besparen erfbelasting:
Met schenkingen op papier kun je de toekomstige aanslag erfbelasting van je kinderen vaak flink verlagen. Helemaal wanneer de erfenis van een kind boven een bepaald bedrag uitkomt (€ 138.641 in 2023) en belast wordt tegen het 20% tarief kan het gunstiger zijn om tijdens leven een gedeelte te schenken tegen het 10% tarief.
Besparen Inkomstenbelasting:
Inkomstenbelasting besparen is meestal een mooie bijvangst van schenken op papier. Je verkleint immers je (box 3) vermogen door de schenking op papier aan je kinderen. Maar er zijn ook mensen die schenken op papier met een besparing van inkomstenbelasting als hoofdreden.
Toeslagen:
Ouders kunnen door een schenking op papier een toeslag behouden of juist verkrijgen. Je hebt namelijk recht op bepaalde toeslagen als je vermogen onder een bepaald bedrag is. Door het schenken op papier kun je je vermogen zodanig verkleinen dat je onder het maximale vermogen voor de toeslagen komt. En omdat het een schenking op papier is, houd je wel zelf de beschikking over dat vermogen.
Eigen bijdrage zorgcentrum:
De eigen bijdrage voor het CAK bij opname in een zorginstelling wordt afgestemd op je inkomen en vermogen. Schenk je, dan gaat je vermogen en vaak ook je belastbaar inkomen omlaag. Dat geldt ook bij een schenking op papier.
Maar, let op, er zijn ook aandachtspunten:
Als je kind wordt opgenomen in een zorginstelling, kan het juist last hebben van een schenking op papier. De eigen bijdrage die het kind moet betalen neemt meestal toe als het vermogen stijgt.
En, kinderen kunnen juist een toeslag verliezen of een toekomstige toeslag mislopen. Dit geldt voor de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget. Voor kinderopvangtoeslag geldt overigens geen vermogenstoets.
Verder is de heffing over het vermogen in de inkomstenbelasting in dit jaar veranderd. Hierdoor kan de schenking op papier zorgen voor een hogere belasting in 2023. Laat je daarom goed informeren of een schenking op papier voor jou de juiste keuze is!
Vrijblijvende afspraak
Overweeg je een schenking op papier te doen? Laat je dan goed voorlichten. Heb je een vraag over schenken (op papier), dan kun je een afspraak maken met één van de (kandidaat-)notarissen van ons kantoor.
Voor verdere informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met Vechtstede Notarissen via
Dalfsen 0529 – 43 17 42
Hardenberg 0523 – 26 19 41
Karolien Slurink-Spijker