Wist je dat men gemiddeld vijf tot zeven jaar te lang wacht bij gehoorproblemen?

Het begint vaak dat met commentaar uit de omgeving. ‘Heb je dat niet gehoord?’ of ‘Dat heb ik net ook al verteld’. Maar ook opmerkingen zoals ‘Wat staat de tv hard’ of ‘Wat mompelt de jeugd tegenwoordig’ of ‘Ze kunnen niet eens meer duidelijk spreken’ zijn kenmerkend.

Iedereen die gehoorproblemen ervaart, zal het herkennen. Langzaam voel je je steeds wat meer buitengesloten omdat je niet alles meer kunt horen. Het gevolg is dat je je terug gaat trekken. Liever niet naar die verjaardag, omdat het dan zo druk is. Nee je gaat liever even op een ander moment als het rustig is. Jammer, eigenlijk. En ook helemaal niet nodig!

Wist je dat iemand gemiddeld vijf tot zeven jaar met gehoorproblemen rondloopt, voor ze stappen ondernemen?’ vraagt Jacky Zweers-Poels, eigenaar en triage audicien bij Jacky’s Hoorstudio. Dat is zo zonde van de tijd. Hoortoestellen zijn steeds kleiner en onzichtbaarder, en ook zijn ook steeds meer mogelijkheden. Zo valt het vaak helemaal niet meer op dat je een hoortoestel draagt,’ legt Jacky uit. ‘Ik vind het zo jammer als iemand zo lang last heeft van gehoorproblemen, terwijl dat helemaal niet nodig is. En je kunt ook altijd eerst proberen voor je tot aanschaf over gaat. Daarvoor hebben we gewoon een proefperiode.’

Jacky’s Hoorstudio

Jacky startte in september 2021 haar Hoorstudio in Nieuwleusen. ‘Ik wilde eerst als audicien bij verschillende bedrijven ervaring op doen,’ vertelt Jacky. ‘Maar na elf jaar was de tijd echt rijp. Het bleek de juiste stap. ‘Als ik van een klant die voor het eerst op controle komt hoor dat ze de vogels weer horen fluiten, dan word ik zo blij,’ vertelt ze. ‘Of iemand die weer naar het koor kan omdat hij nu de dirigent weer kan verstaan. Er is toch niets mooier dan dat iemand weer een hobby op kan pakken of eindelijk weer gewoon naar een verjaardag durft.’

In haar hoorstudio adviseert Jacky over oplossingen voor slecht horen maar ze geeft ook adviezen om gehoorproblemen te voorkomen of ongemakken op te lossen. ‘Vaak weten mensen niet dat je dat allemaal op dezelfde plek kunt krijgen,’ vertelt ze lachend. Ze heeft het dan over gehoorbescherming voor bijvoorbeeld festivals maar ook voor werk. Dat kunnen universele oplossingen zijn maar ook op maat gemaakt met diverse filters afgestemd op jouw doel. Er is net zoveel mogelijk als in hoortoestellen. Denk aan zacht materiaal voor als je op de motor zit en harder materiaal voor tijdens werk. De muziekfilters zijn zo ingesteld dat ze beschermen maar dat tegelijk de muziek wel goed blijft klinken. Maar ook zwemdoppen voor zowel kinderen als volwassenen of slaapdoppen voor een goede nachtrust.

Meer dan een hoorapparaat

De nieuwste hoortoestellen zijn overigens niet alleen fraai qua kleur en grootte, ze kunnen ook veel meer dan een paar jaar geleden. En dat is prettig. Vooral als je nog wat jonger bent. Met de nieuwe technieken kun je nu steeds vaker het hoortoestel ook bellen of de streamer om de tv beter te verstaan. Werkt dat niet voor jou, dan is er ook nog losse apparatuur of programma’s waarmee je een optimaal gehoor kunt bereiken. Verschillende oplossingen voor diverse situaties zoals een losse microfoon om tijdens rumoerige situaties het verstaan te verbeteren of een veiligheidssysteem voor in huis om je te waarschuwen bij brand, dat er iemand aan de deur is of te zorgen dat je dat belangrijke telefoontje niet mist.
Second opinion of gewoon een hoortoestel op proef

‘Helaas zijn mensen er nog vaak van overtuigd dat ze met een hoortoestel nog steeds slecht zullen horen in gezelschap. En dat hoeft helemaal niet,’ vertelt Jacky. ‘Als je maar het juiste toestel hebt.’ Ook als je al een hoortoestel hebt, ben je bij haar aan het juiste adres voor een second opinion. ‘Gewoon even checken, er is inmiddels zoveel mogelijk met de nieuwe toestellen. Het is zonde om ergens mee rond te lopen als het voor jou niet werkt.’

Goed om te weten is, dat als je een traject in gaat dat misschien best intensief is maar ook vrijblijvend. De meeste mensen weten niet dat je een hooroplossing altijd op proef kunt krijgen om te ervaren of het voor jou werkt voor je tot aanschaf over hoeft te gaan. Zo kun je ervaren wat het je oplevert en weet je direct of het gekozen product ook echt goed bij je past.

Bij Jacky’s Hoorstudio krijg je altijd eerst een uitgebreide intake naast gehooronderzoek en testen. ‘Bij die intake hoort een gesprek waarin we jouw wensen bespreken,’ vertelt ze. Ook een gesprek voor jouw wensen. Wat wil je wel en wat wil je niet. Het gaat er tenslotte om dat we een persoonlijke oplossing hebben die aan jouw individuele wensen voldoet. Daarom kom je wel vier tot vijf keer bij mij om tot de allerbeste oplossing te komen. Daarbij kunnen we ook vergelijken. Het gaat er om dat je de juiste keuze maakt.
Vergoedingen

‘De vergoedingen zijn zo ingewikkeld,’ zegt Jacky, ‘daar kunnen we wel een artikel apart voor schrijven. Het is te complex om dat in een paar zinnen uit te leggen. In de basis is het zo dat er altijd een stukje vergoeding is. Het belangrijkste is daarom dat je weet dat er mogelijkheden zijn. Welke dat voor jou zijn, bekijk ik met je tijdens het gesprek.’

Een gratis afspraak voor een intake inclusief gehooronderzoek is te maken via de website, per mail of telefoon.

Jacky’s Hoorstudio
Ds. Van Diemenstraat 6b, Nieuwleusen
Tel. 0529 232 040
info@jackyshoorstudio.nl
www.jackyshoorstudio.nl