Dit zijn de beste cameralenzen van 2023 

Er zijn zoveel lenzen op de markt dat het lastig kan zijn om de beste cameralenzen voor jou te vinden. Je hebt een lens nodig die compatibel is met je camera. En je hebt er een nodig die aan je fotografiebehoeften voldoet. Het kaf doorzoeken om het koren te vinden is een zware taak. Maar maak je geen zorgen. We hebben een lijst samengesteld met de beste lenzen van alle grote merken. Zo vind je ook zeker een geschikte L mount lens voor je camera!

Canon RF 28 mm f/2.8 STM

De Canon RF 28mm f/2.8 STM is precies waar veel Canon-gebruikers om hebben gevraagd. Het is een supercompacte pancake-lens voor Canon-systeemcamera’s. Het is scherp, klein en betaalbaar. De brandpuntsafstand van 28 mm geeft je een prachtig breed gezichtsveld. Je kunt hem gebruiken voor landschapsfotografie. Het is geweldig voor architecturale buitenkanten. En het kleine formaat zorgt ervoor dat straatfotografen onopvallend blijven. Het handige formaat betekent ook dat reisfotografen hem in hun camerarugzak kunnen gooien zonder al te veel extra gewicht toe te voegen.

Nikon Z 26mm f/2.8

De Nikon Z 26mm f/2.8 is de perfecte platte lens voor Nikon-gebruikers. Het is compatibel met full-frame en APS-C Z-camera’s. Het is ultracompact en lichtgewicht. En hij is geconditioneerd voor buitenopnamen. Je krijgt de geadverteerde brandpuntsafstand van 26 mm als je deze gebruikt met een full-frame camera. Maar wanneer je hem gebruikt met een APS-C model, zoals de Nikon Z50, is de effectieve brandpuntsafstand 39 mm. Dankzij de cropfactor is de beeldhoek minder breed. Maar het is nog steeds een prima lens voor straatfotografie.

Sone FE 20-70mm f/4G

De Sony FE 20-70mm f/4G is een handige aanvulling op iedere Sony lenzencollectie. Als FE-lens is hij compatibel met de full-frame spiegelloze camera’s van Sony. Het heeft een scherpe optische kwaliteit. En het beschikt over geavanceerde functies die je foto’s een boost geven. Met een zoombereik van 20-70 mm krijg je een heerlijk brede opnamevariatie. Met het uiteinde van 20 mm kun je brede landschappen en architecturale buitenkanten vastleggen. Het middenbereik is perfect voor straatfotografie. En met het 70 mm-uiteinde kun je intieme portretten maken.

Fujifilm XF 8mm F3.5 RWR

De Fujifilm XF 8mm F3.5 R WR is een prachtige groothoeklens voor Fujifilm’s X-serie spiegelloze camera’s. Het is compact en lichtgewicht. Maar de optische kwaliteit is professionele standaard. De Fujifilm lens heeft een brandpuntsafstand van 8 mm, maar dit komt overeen met 12 mm op een fullframe camera. Dat betekent dat je nog steeds een ongelooflijk brede kijkhoek krijgt. Het geeft je zelfs een gezichtsveld van 120 graden.

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8

De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 is een eenvoudige maar elegante Panasonic-lens. Met de L-vatting is hij compatibel met full-frame camera’s uit de Panasonic S-serie. En het is geoptimaliseerd voor fotografie en videoproductie. Dankzij de brandpuntsafstand van 18 mm heb je een prachtige groothoek. Maar het is scherp van rand tot rand. Je krijgt geen vervorming of kromtrekken aan de zijkanten of hoeken. En als full-frame lens krijg je een echte brandpuntsafstand van 18 mm.