Mooi en waardevol werk Vrijwilliger bij Hospice Dalfsen

Hospice Dalfsen biedt een (t)huis voor mensen in de laatste fase van hun leven, als dat in de eigen leefsituatie niet meer mogelijk is. Daarbij staan de wensen van de gast centraal: Zorg zoals de gast het thuis ook zou willen – “Een huis met een hart”. Vrijwilligers van het hospice nemen de dagelijkse verzorging op zich, ondersteunend aan de familie en naasten. Medische zorg wordt gegeven door de huisarts en de verpleegkundige thuiszorg. Twee coördinatoren leiden dit in goede banen.

Verzorging, rust en warmte

De zorgvrijwilligers helpen bij de dagelijkse verzorging (bijvoorbeeld het assisteren van de professionele zorg, verzorgen van koffie en maaltijden) en zorgen voor een prettige woonomgeving. Zij brengen rust en warmte. Als daar behoefte aan is, gaan zij ook in gesprek over alle aspecten die deze levensfase met zich meebrengt. Zij zijn daarin getraind. Als het nodig is wordt in overleg met elkaar extra specifieke ondersteuning ingeschakeld. Er wordt tussen 7 en 23 uur gewerkt in diensten van 4 uur, waarna je de zorg overdraagt aan een andere vrijwilliger. Vrijwilligers werken niet ’s nachts.

De vrijwilligers richten zich ook op ondersteuning aan de naasten. Zij bieden troost, een luisterend oor en helpen bij het vinden van woorden en rust. De coördinatoren organiseren en ondersteunen de dagelijkse zorg.

Wat het werk zo mooi maakt

Desgevraagd vertelt een aantal vrijwilligers wat er zo mooi is aan het werk met onze gasten: “Dat ik hier echt de tijd kan nemen voor de gast. Door de situatie zonder alle opsmuk kom je snel tot de kern. Dat is heel bijzonder”. Een ander vertelt: “Omgaan met mensen uit alle lagen van de bevolking. Mensen die ik anders misschien niet zou ontmoeten. Ik heb daardoor ook geleerd om niet te oordelen en om keuzes van anderen te respecteren, ook al denk ik daar zelf soms anders over”. En weer een ander: “Zo waardevol dat je erbij mag zijn op die momenten. Dat horen we ook terug van de familie”. Persoonlijk, betrokken en deskundig is wat we graag willen zijn als hospice en dat is ook wat terugkomt in de mooie verhalen en ervaringen. Iedere vrijwilliger neemt daarbij zijn of haar eigen kwaliteiten mee.

Misschien meer kamers

Om ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de vraag naar hospicezorg in Dalfsen, onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om een hospice met meer kamers te realiseren. De vraag is nu al groter dan we kunnen bieden; we moeten helaas vaak nee verkopen als we een aanvraag voor een nieuwe gast krijgen.

Is het iets voor jou?

De zorg in het hospice is niet mogelijk zonder vrijwilligers. We leiden daarom jaarlijks een nieuwe groep zorgvrijwilligers op. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je onderzoeken of het werken als vrijwilliger iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze coördinatoren via info@hospicedalfsen.nl.

Hospice Dalfsen
Bloemendalstraat 20, Dalfsen
Tel. 0529 43 16 97
info@hospicedalfsen.nl
www.hospicedalfsen.nl