OVERDRACHTSBELASTING
LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN … maar makkelijker ook niet. Deel I
Iedereen die onroerend goed koopt of door een schenking verkrijgt, moet overdrachtsbelasting betalen. De overdrachtsbelasting wordt door de notaris geïnd en afgedragen aan de Belastingdienst. De notaris is daarvoor verantwoordelijk én aansprakelijk.
De overdrachtsbelasting was ooit 6%, werd vervolgens 8% en is vorig jaar verhoogd naar 10,4%. In deze column laat ik zien welke verschillende tarieven er zijn en bespreek ik de zogenaamde “startersvrijstelling”. In mijn volgende column zal ik enkele vrijstellingen, uitzonderingen en bijzonderheden onder de aandacht brengen.
Naast het normale tarief van 10,4% is er ook een laag tarief van 2% voor iedereen die een woning koopt en die deze woning heeft bestemd om als hoofdverblijf te gaan bewonen. Op de koop van een tweede woning (voor eigen verblijf, verhuur of voor de kinderen) of op de koop van een recreatiewoning is het lagere tarief van 2% dus niet van toepassing.
Er zijn ook vrijstellingen en onbelaste verkrijgingen van onroerend goed. In deze column ga ik in op de startersvrijstelling.
De startersvrijstelling
Allereerst, de term “startersvrijstelling” geeft verwarring. Want sinds 1 januari 2023 betalen alle woningkopers tussen de 18 en 35 jaar één keer in hun leven geen overdrachtsbelasting.
Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling. Maar toen mag de koper geen beroep hebben gedaan op de startersvrijstelling.
Verder moet de koper meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar zijn, een woning (met aanhorigheden) kopen die de koper zelf gaat bewonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en mag de waarde van de woning niet hoger zijn dan € 510.000 (woningwaardegrens 2024). Een koper kan één keer een beroep doen op de vrijstelling van overdrachtsbelasting (0% tarief). Daarna geldt ook voor hem/haar het 2% tarief.
Na de aankoop zal overigens door de Belastingdienst worden gecontroleerd of de koper die gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling daadwerkelijk in de woning is gaan wonen.
Voor de vraag of je als koper de woning als hoofdverblijf gaat gebruiken, gelden dezelfde eisen als in de Wet Inkomstenbelasting 2001. Laat je de door jou gekochte woning bijvoorbeeld nog twee maanden door de verkopers (of door anderen) bewonen, dan voldoe je dus niet aan die eis. En ga je eerst verbouwen vanuit het huis van jouw ouders en ga je na een jaar in die woning wonen, dan loop je ook grote kans op een naheffingsaanslag tot 10,4% overdrachtsbelasting. Je zult dan een goede reden moeten aanvoeren waarom je pas een jaar later er bent gaan wonen.
Verder is er uit de rechtspraak duidelijk geworden dat over de aankoop van een voor de sloop bestemde woning het tarief van 10,4% en niet 2% (of 0%) verschuldigd is. Dat je vervolgens op hetzelfde perceel een nieuwe, voor eigen gebruik bestemde woning gaat bouwen, maakt daarbij niet uit.
De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon die jonger is dan 35 jaar geen belasting over zijn/haar deel (als hij ook voldoet aan de andere voorwaarden). De persoon van 35 jaar of ouder betaalt over zijn/haar deel 2% belasting.
In mijn volgende column zal ik enkele andere vrijstellingen van, en uitzonderingen op het verschuldigd zijn van, overdrachtsbelasting bespreken.
Vrijblijvende afspraak
Ben je van plan om een woning of ander onroerend goed te kopen en twijfel je over de hoogte van de overdrachtsbelasting die voor jou geldt? Laat je dan goed voorlichten en maak een afspraak met één van de (kandidaat-)notarissen van ons kantoor. Voor verdere informatie of voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met Vechtstede Notarissen via Dalfsen 0529 – 43 17 42, Hardenberg 0523 – 26 19 41 en Zwolle 038- 421 5876
Karolien Slurink
Vechtstede Notarissen
Hardenberg / Tel. 0523 – 261 941
Dalfsen / Tel. 0529 – 431 742
Zwolle / Tel. 038 – 421 58 76
info@vechtstede.com
www.vechtstede.com