Leer, ontmoet, doe, lees en vraag het in de Bibliotheek!

In de bibliotheek kun je boeken lenen, dat weet iedereen wel. Maar wist je dat je er ook een cursus WhatsApp kan volgen? Je meer kunt leren over hoe je online van alles kunt regelen met je DigiD? Er een workshop is over het maken van een eigen fotoboek? Ook kun je voor vragen over je telefoon, computer of tablet langskomen bij één van de vragenuurtjes of meer leren bij het Oefenpunt. Kortom, digihandiger word je in de Bibliotheek!

Het hele cursusaanbod Digitaal Meedoen is te vinden in de agenda op www.bibliotheekdalfsen.nl of kom voor meer informatie ’s middags naar één van de bibliotheekvestigingen of naar een Infopunt. “Ik raad iedereen aan om de cursussen te volgen. Gewoon doen! De vrijwilligers bij de bibliotheek nemen alle tijd voor uitleg en hulp. Het is leerzaam en we zijn blij dat we hebben meegedaan.”- Annie Kleinlugtenbeld (69). “Door de cursus ben ik nu veel zekerder en vertrouwder achter de computer” – Antje Stokebrand (78)

Digitaal burgerschap

Hoe weet je of informatie op internet juist is? Wanneer is een nieuwsbericht echt of nep? Wat kun je allemaal met kunstmatige intelligentie? Ook bij deze vragen wil de bibliotheek helpen. De term ‘digitaal burgerschap’ betekent dat je veilig, respectvol en slim omgaat met internet. Het gaat om hoe je je online gedraagt, zoals aardig zijn, goede informatie vinden en je gegevens beschermen, maar ook bijvoorbeeld hoe je een programma als ChatGPT kunt inzetten. En hoe pas je digitale mogelijkheden toe en word je weerbaar wanneer hier misbruik van wordt gemaakt?

Ontdek, speel, knutsel, bouw en experimenteer in de Bibliotheek!

Wist je dat je in de Bibliotheek ook kunt bouwen, knutselen en experimenteren? Er worden regelmatig toffe workshops voor kinderen georganiseerd. Zo kun je met de cursus LEGO Spike iets bouwen van LEGO en dit besturen met een app. En heb je wel eens een eigen sleutelhanger ontworpen die daarna wordt geprint op een echte 3D printer? Voor kinderen is er veel te doen en te ontdekken in de Maakplaats van de bibliotheek. Op de website van de bieb zijn deze activiteiten te vinden. Geef je wel op tijd op, want ze zitten vaak snel vol.

Voor taal, oefening en antwoorden: het juiste punt in de bieb

In de bibliotheek vind je niet alleen informatie in boeken en tijdschriften, maar ook bij één van de steunpunten. Zo is er een Oefenpunt wanneer je meer wilt oefenen met je tablet, laptop of voor een theorie-examen. Ook is er een Infopunt waar je terecht kunt met allerlei vragen over wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Het Taalpunt is er voor volwassenen met vragen over taal, zoals beter Nederlands leren spreken, beter brieven leren lezen of een e-mail sturen. Ook wordt er in 2025 een Geheugenpunt gerealiseerd. Hier kunnen mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie terecht voor informatie en tips om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en mee te blijven draaien in de samenleving.

Bibliotheek Dalfsen
Ruigedoornstraat 108, Dalfsen
Tel. (0529) 43 24 13
info@bibliotheekdalfsen.nl
www.bibliotheekdalfsen.nl