Salderen als een appel: Zoet of zuur?

Elektriciteitsproductie is een vraagstuk van vraag en aanbod. Sinds jaar en dag worden kolen-, gas- en kerncentrales ingezet om aan de energiebehoefte te voldoen. Deze werken harder op het moment dat de vraag stijgt. De vraag en het aanbod zijn ten alle tijden in evenwicht.
Nederland is ondertussen druk bezig om deze energievraag te voorzien in de vorm van duurzame energie. Het blijft een lastig te begrijpen begrip: duurzaam. Wat is nu duurzaam en wat niet? Des te minder negatieve impact op toekomstige generaties, des te groter het duurzaamheidslabel. Elektriciteit produceren vanuit kolencentrales behoort dan ook niet tot duurzame energie. Het aantal operationele kolencentrales is dan ook nog maar op één hand te tellen. De focus in Nederland ligt voor opwekking van elektriciteit bij zon en wind.
De uitdaging van deze opwekkingsmethodes is dat het vaak overal in het land zonnig is en/of hard waait. Dat betekent een hoge gelijktijdigheid. Dit aanbod, hoeveel dan ook, moet gelijk zijn aan de vraag. Als de vraag naar elektriciteit vanuit het land niet voldoende is, terwijl het aanbod hoog is, dan daalt de prijs van elektriciteit. Het gemiddelde huishouden met zonnepanelen heeft hier nog niet veel mee te maken gehad. Ondanks het onrustige begin van het jaar, waar het woord “terugleverboete” op de netvliezen stond van zonnepaneeleigenaren. Zij kunnen zich immers voor nu nog schuilhouden achter de salderingsregeling.
Er valt een parallel te trekken tussen Elstar appels uit eigen tuin en zonnepaneeleigenaren. Hierdoor is de uitdaging van salderen net iets makkelijker te begrijpen.
De Elstar appels uit uw boom zijn rijp in de maand september. Vijf stuks kunt u en uw huishouden per dag zelf op. Dat is mooi meegenomen. Scheelt weer in de dagelijkse boodschappen. Er zijn zo veel appels dat u er een aantal taarten van kan maken! U vriest er voor het gemak een paar in om in het voorjaar op te eten.
Wat eerst op een emmer vol appels leek, blijkt na alle zelfconsumptie echter uit te groeien tot een kruiwagen vol appels. U blijkt een overschot aan appels te hebben… U besluit ze te gaan verkopen aan mede-straatgenoten. Ondertussen staat u zij aan zij met uw buurvrouw met haar maar liefst drie kruiwagens. Het aanbod appels in de straat overstijgt de vraag. Met het gevolg dat de prijs van appels in elkaar zakt.
Gelukkig bestaat er nu zoiets als appels salderen. U rijdt uw kruiwagen vol appels bij de lokale supermarkt naar binnen met de notitie: Van het voorjaar kom ik wel even terug om dezelfde kruiwagen kosteloos te vullen met verse appels. Het is natuurlijk niet moeilijk inzien dat dit hardstikke dure voorjaars appels zijn met torenhoge transport en productiekosten.
Er komen tijden aan waarin salderen niet meer mogelijk is en waar uw zelfopgewerkte energie niet veel waard zal zijn. Probeer deze energie zoveel mogelijk zelf te consumeren of op te slaan en vermijd het terugleveren van energie. De markt is nou eenmaal niet gunstig als vraag en aanbod uit evenwicht dreigen te raken.
Het is begrijpelijk dat u ondertussen door de appelbomen het bos niet meer ziet. Veel verandering op de energiemarkt, wel of geen terugleverboetes, wel of geen afschaffing van de salderingsregeling. Er is in ieder geval één iets waar u altijd goed in doet, wel of geen eigen energieopwekking: Inzicht vergaren. Hoeveel energie wordt er geconsumeerd en opgewekt, in welke periodes, en om wat voor tijden. Vanuit dit inzicht gaat u gegarandeerd geld besparen. Gebruik dit inzicht als startblok om mogelijke toekomstige hordes te overwinnen.
Heeft u hier graag wat hulp bij nodig, of heeft u een andere elektrotechnische “vraag”? Wij hebben vaak het juiste “aanbod”.
Emars
Wagteveldweg 3, Dalfsen
Tel. 085 – 488 53 46
info@emars.nl
www.emars.nl