Buurtbemiddeling: samen zoeken naar een oplossing
Het project Buurtbemiddeling van Saam Welzijn wordt met grote waarschijnlijkheid met een jaar verlengd, tot eind 2024. “Er zit een stijgende lijn in”, zegt vrijwilligerscoördinator Ivonne Saueressig, “zowel in het aantal aanvragen voor bemiddeling als in het slagingspercentage. Die opwaartse lijn willen we vasthouden. Daarnaast merken we dat twee jaar eigenlijk iets te kort is voor een efficiënte evaluatie.”
Want dat evalueren, dat had de stuurgroep – met daarin vertegenwoordigers van Saam Welzijn, de woonstichtingen Vechthorst en Vechtdal Wonen en de gemeenten Dalfsen en Staphorst – eigenlijk willen doen na drie jaar. Het project is ook drie jaar geleden van start gegaan, maar lag door de coronacrisis aanvankelijk helemaal stil en kwam pas echt op gang in de zomer van 2021. Dat geeft tot nu toe cijfers over twee jaar. Om een goede evaluatie te kunnen doen, is een langere periode wenselijk.
In de loop van die twee jaar zijn vele tientallen zaken behandeld. In het eerste jaar leidde dat in ongeveer de helft van de gevallen tot een oplossing, maar het afgelopen jaar werd zo’n tachtig procent van de aangekaarte buurtconflicten tot een goed einde gebracht. “Zeker in het begin werden er veel kwesties aangedragen die al langer sleepten”, geeft Ivonne Saueressig als verklaring daarvoor. “Die los je nu eenmaal minder gemakkelijk op. Naarmate het project meer bekendheid kreeg, zijn mensen er eerder bij om hun ruzie aan ons voor te leggen. Die ruzies verkeren dan in een priller stadium, waardoor je er vaak eenvoudiger uit komt.”
Naarmate het project meer bekendheid kreeg, zijn mensen er eerder bij om hun ruzie aan ons voor te leggen
Wat niet wegneemt dat het vaak om lastige kwesties gaat. Soms kaart een van de twee ruziënde bewoners het conflict zelf aan, soms ook gaat het om doorverwijzingen door de politie of de woningstichting (al hebben die geen verplichtend karakter). Ivonne: “In Dalfsen is geluidsoverlast de meest gehoorde klacht. Uitgangspunt voor een gesprek met onze getrainde bemiddelaars is dat het gaat om een buren- of buurtruzie; familiekwesties pakken we niet op. Daarnaast moeten beide partijen bereid zijn om in gesprek te gaan. De bemiddelaars gaan met beide partijen in gesprek, afzonderlijk bij hen thuis. Zo krijgen zij een goed beeld van wat er speelt en kennen zij van beide partijen het verhaal.
Als beide partijen daarmee instemmen, wordt er daarna op ‘neutraal terrein’ een bemiddelingsgesprek gepland, – in Dalfsen is dat negen van de tien keer in de Trefkoele – dat meestal zo’n twee uur duurt. Daarin worden alle belangen afgewogen en onderzocht of men tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing kan komen en er afspraken gemaakt kunnen worden. Een enkele keer komt het tot een vervolggesprek als alle partijen daar aanleiding toe zien, maar meestal is één gesprek afdoende.”
Een burenruzie waar je onderling niet uitkomt? Buurtbemiddeling van Saam Welzijn kan helpen! Onpartijdige gesprekspartners – altijd bestaande uit twee hiervoor opgeleide vrijwilligers – gaan het gesprek aan en helpen partijen om een oplossing te vinden.
Kijk voor meer informatie en contactgegevens op www.saamwelzijn.nl/buurtbemiddeling-dalfsen-en-staphorst/
Stichting Saam Welzijn
Koningin Julianalaan 10, Nieuwleusen
Tel. 0529 – 79 30 13
info@saamwelzijn.nl
www.saamwelzijn.nl