Saam Welzijn wil haar inwoners leren kennen
Het team van Saam Welzijn in Nieuwleusen ontwikkelt zich naar welzijnswerk in brede zin, zowel
voor volwassenen als voor tieners en jongeren. Daarbij gaan de teamleden onder meer de wijken
in om met inwoners in gesprek te gaan. “Zo inventariseren we waar behoefte aan is en spelen we
daar waar mogelijk op in”, zegt Magriet Zandink, welzijnswerker volwassenen, met specialisatie ouderen. “Heb je goede ideeën, kom dan naar ons toe en wij bekijken wat mogelijk is.”
Naast haar bestaat het team Nieuwleusen van Saam Welzijn momenteel uit Elsbeth Lenderink (welzijnswerker volwassenen), Alet Lenderink (welzijnswerker volwassenen, met specialisatie mantelzorg(ers)), Laura Brinkman, Bryan Schaafsma (beiden welzijnswerker jeugd/jongeren) en deels Judith Bos, die binnen de gehele gemeente Dalfsen actief is. De activiteiten worden ondersteund door een grote groep vrijwilligers.
Met kulturhus De Spil als uitvalsbasis trekken de welzijnswerkers de laatste jaren steeds meer de wijken in. “Bij de Week van de Ontmoeting, begin oktober, zijn we bijvoorbeeld met een bloemetje langs de deuren gegaan”, vertelt Margriet. “We geven dan letterlijk onze visitekaartjes af. Het blijkt een goede manier om elkaar beter te leren kennen.”
Maar er zijn ook andere initiatieven. Zoals het eetcafé (elke donderdag vanaf 17 uur, aanmelden bij p.tenhave@saamwelzijn.nl). Daarnaast hebben de welzijnswerkers een netwerk met samenwerkingspartners als Carinova, De Kern, kerken, huisartsen en Fysio Vechtdal. “We kunnen naar elkaar verwijzen, delen signalen en houden elkaar op de hoogte”, zegt Elsbeth. Uit gesprekken en contacten met inwoners blijkt vooral behoefte aan sociaal contact. “Mensen willen graag een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en kunnen meedoen aan activiteiten”, aldus Alet. “Dat bevordert je lichamelijk en geestelijk welzijn en je bouwt een netwerk op waar je een beroep op kunt doen als dat nodig is. Het stimuleert dus ook de zelfredzaamheid.” Die wordt ook gestimuleerd door de klussendienst (voor kleine, incidentele karweitjes) en het Digitaal vragenuurtje: deskundige hulp, uitleg en advies over alles wat je wilt weten over computers, internet, tablets en smartphones, elke maandag van 9.30-10.30 uur in De Spil en van 11.00 tot 12.00 uur in De Olmen).
Op de behoefte aan sport- en beweegactiviteiten speelt Saam Welzijn in met bijvoorbeeld yogalessen en de beweegtuin. Maar ook met ‘Meer dan koffie & kletsen’, een activiteit waarbij deelnemers op basis van een thema onder leiding van een gespreksleider ingaan op levensvragen en thema’s als rouwverwerking. “De regie bij al deze activiteiten blijft altijd bij de mensen zelf”, zegt Magriet. “Je bepaalt zelf waar en hoeveel je wil delen.”
Ook de jongerenwerkers organiseren veel activiteiten voor hun doelgroepen en werken nauw samen met diverse partners, zoals de (basis)scholen. “Net als bij volwassenen werken wij preventief”, zegt Laura. “Wij geven bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen, organiseren(thema) avonden in het jongeren-centrum en zoeken net als de volwassenwerkers de jongeren op tijdens hun dagelijks invulling. Zowel op school, als op straat met vrienden en online. Want ook dat is een plek waar jongeren een groot deel van hun dag doorbrengen.’’ Mocht u even geen idee hebben bij wie je moet zijn met je vraag, dan kun je altijd bij het Infopunt in De Spil terecht. Zij kunnen je helpen om bij de daarvoor bestemde plek/persoon te komen!
Saam Welzijn,
Koningin Julianalaan 10, Nieuwleusen,
T 0529 79 30 13
www.saamwelzijn.nl