Wacht niet op morgen, maar wees voorbereid op de toekomst: Emars adviseert en ontzorgt
Met de energietransitie in het achterhoofd is het belangrijk om je conventionele elektrotechnische installatie in huis duurzaam en toekomstbestendig te maken. Hoe doe je dat als je zelf niet over voldoende kennis en inzicht beschikt? Boris Marsman van Emars wil mensen hierbij graag adviseren en ontzorgen. Zijn belangrijkste advies: “Bedenk vooraf wat je over enkele jaren misschien allemaal in en rond je huis wilt hebben.”
Boris (28) is een jonge ondernemer uit Dalfsen die op het gebied van elektrische installaties én duurzaamheid al de nodige meters gemaakt heeft. Als leerling op het Vechtdal College in Ommen ontwikkelde hij al een passie voor elektrotechniek, vertelt hij. “Op het Deltion College specialiseerde ik me in technisch tekenen, waarna ik een HBO-opleiding technische Bedrijfskunde volgde.”
Na 1,5 jaar in loondienst bij een installateur maakte hij de stap naar een masteropleiding hernieuwbare energie en duurzame technologieën in Wales, UK. Terug in Dalfsen startte Boris zijn eigen bedrijf, dat inmiddels in de wijde regio actief is.
Emars installeert elektra-installaties, zonnepanelen, laadpalen en toekomst-bestendige groepenkasten in woningen en bedrijven. Zowel de conventionele installaties als toekomstgerichte smart installaties, waarbij sturing en monitoring op afstand steeds normaler wordt. Deze technieken zijn de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen nu de overheid inwoners nadrukkelijk stimuleert om duurzame energie te gebruiken en op te wekken.
“Misschien denk je nu nog niet aan een warmtepomp, zonnepanelen of een elektrische laadpaal. Maar vraag jezelf af: zou ik daar over enkele jaren wél aan toe kunnen zijn?”
“Maar met het oog op de energietransitie zullen we nu al moeten nadenken hoe we onze elektrische installaties toekomstbestendig maken. Al was het maar omdat de vraag naar stroom de komende jaren alleen maar zal toenemen en er capaciteitstekorten en lange wachtlijsten ontstaan. Het zal dus niet zo zijn dat je morgen krijgt wat je vandaag wil hebben. Wie binnen afzienbare tijd besluit tot vernieuwing of aanpassingen van zijn elektrische installatie, moet nu al goed nadenken over waar hij over één tot vijf jaar behoefte aan heeft. Misschien denk je nu nog niet aan een warmtepomp, zonnepanelen of een elektrische laadpaal. Maar vraag jezelf af: zou ik daar over enkele jaren wél aan toe kunnen zijn? Naast de systemen an sich gaat er veel voorbereiding aan vooraf. En daar moet je op tijd bij zijn.”
Veel mensen zien de energietransitie als iets bedreigends, iets dat grote investeringen met zich meebrengt. “Je zult inderdaad moeten investeren, maar daar staat tegenover dat je er op korte termijn veiligheid, comfort en een lagere energierekening voor terugkrijgt. En op de lange termijn resulteert het in een mooie en schone leefomgeving.”
Stap voor stap naar een toekomstbestendige woning: de rol van de groepenkast
Wat komt ervoor kijken om een toekomstgerichte groepenkast te installeren? Wanneer is een groepenkast aan vervanging toe, waar moet de opdrachtgever rekening mee houden en wat zijn uiteindelijk de voordelen? Boris Marsman van Emars geeft tekst en uitleg.
De groepenkast is het hart van elke elektrische installatie. Het principe is in de eerste plaats gebaseerd op veiligheid: het schakelt uit bij kortsluiting of overbelasting en een goed gekozen aardlekschakelaar voorkomt een elektrische schok. De toekomstgerichte groepenkast is met name bedoeld voor eigenaren van woningen, waar de capaciteit en de beschikbare ruimte beperkt zijn. Het maken van de juiste keuzes in een vroeg stadium kan erg lonend zijn wanneer er later behoefte is aan méér. Boris: “Ik raad mensen altijd aan om vooruit te denken. Misschien heb je nu nog geen behoefte aan bijvoorbeeld een warmtepomp. Maar over een jaar misschien wel. Het is dan fijn – zowel voor jezelf als voor de installateur – als de basisvoorziening in je huis berekend is op zo’n uitbreiding. Dan kun je je installatie de komende jaren probleemloos uitbreiden met bijvoorbeeld een warmtepomp, autolader, een zonne-energiesysteem, domotica, airco of accu-opslag.”
Zijn ervaring is dat klanten de groepenkast vooral zien als een noodzakelijk kwaad. “We geven daar eerlijk advies in. Om te beginnen moet de groepenkast meer dan degelijk zijn. Er is onderhoud nodig: we beproeven de systemen en de beveiligingen. En heel belangrijk: werkt de aardlekschakelaar nog naar behoren? Veel mensen hebben daar geen idee van. Waar zit die? Krijg ik dan vaak te horen. Maar de aardlek is dé persoonsbeveiliging van de installatie in woningen.”
Wanneer is een groepenkast aan vervanging toe? “Dat hangt sterk af van de installatiedatum, hoeveel er sindsdien aan toegevoegd is, of en wat je nog wilt toevoegen, en nog een aantal technische zaken. Het voortborduren op oude groepenkasten niet meer van deze tijd. De energievraag die de groepenkast nu moet doorstaan ten opzichte van 15 jaar geleden is enorm gestegen. Negen van de tien keer gaat het bijvoorbeeld mis bij het toevoegen van een zonnepaneelsysteem. Dat is een externe voedingsbron, die de stromen in de groepenkast behoorlijk kan laten oplopen. Hier moet je goed over nadenken bij het plaatsen van zo’n systeem.” Emars adviseert en ontzorgt de klant met deze vraagstukken van A tot Z. Na het installeren van een toekomstbestendige groepenkast staat de basis letterlijk als een huis. Nu kan er veilig uitgebreid worden, eventueel in etappes: aanpassingen t.b.v. zonnepanelen, autoladers, warmtepomp etc. “Je bent dan met één investering helemaal klaar voor de toekomst”, aldus Boris.
Bijkomend voordeel van een toekomst-bestendige installatie is dat de gebruiker meer inzicht krijgt in het energieverbruik, zowel elektrisch als van gas en water. Hier kunnen verschillende tools voor worden geïnstalleerd. “Besparing van energie begint bij inzicht verkrijgen. Dat kan al voor een paar tientjes.”
Emars
Wagteveldweg 3, Dalfsen
Tel. 085 – 488 53 46
info@emars.nl
www.emars.nl