De oorlog door de ogen van Kees Ellenbroek
Lemelervelder Kees Ellenbroek werd in het jaar 1931 geboren. Hij was 9 jaar oud toen de oorlog begon. In deze periode was Kees een aantal keren getuige van indrukwekkende gebeurtenissen, die hij zich tot op de dag van vandaag kan herinneren. Ook de week van de bevrijding in april 1945 maakte indruk op de toen 14 jarige Kees. In een interview met de Historische Kring Dalfsen vertelt hij hierover meer.
De vader en grootvader van Kees werkten beide als smid en brugwachter bij de Dorps- of Ellenbroeksbrug. Als jongste kind in een gezin van 10 woonde Kees samen met zijn familie in ‘het huis van Ellenbroek’ in Lemelerveld.
‘Dat ging maar net goed!’
De oorlog kwam voor Kees op een aantal momenten heel dichtbij: “Op een zekere dag was ik in de maalderij van Jansen bezig toen schepen op het kanaal beschoten werden. Dat gebeurde wel vaker. Een van mijn broers stond er op dat moment ook naar te kijken en een kogel boorde zich vlak boven zijn hoofd in het kozijn. Dat ging maar net goed!” In het huis Ellenbroek woonden al een tijd een aantal Duitse mensen, die daar ingekwartierd waren. Kees vertelt: “In het begin woonden er drie oudere onderwijzers. Daar hadden we helemaal geen last van. Tegen het einde van de oorlog kwamen er jongere Duitsers bij, die waren heel fanatiek.”
De bevrijding
Vlak voor de bevrijding, op zondag 8 april 1945 verliet Kees samen met zijn gezin de woning en trok in bij boerderij ‘De Morgenster’. Tijdens de bevrijding werd de woning van de familie Ellenbroek onder vuur genomen: “Op dinsdagmorgen 10 april beschoten Canadezen vanaf de Sikkensteeg/Nieuwstraat de brug en ons huis, waardoor deze in brand vloog. Die middag heb ik na het blussen nog geprobeerd wat spullen te vinden.” Na zijn zoektocht vertrok Kees samen met zijn broer richting Lemelerveld. “Daar was het al feest: bevrijding! Op de terugweg naar boerderij de Morgenster kwamen we een stuk of 10 bewapende Duitsers tegen, terwijl in Lemelerveld al volop feest werd gevierd. Dat moment kan ik me nog goed herinneren.”
De woning van Ellenbroek is het enige huis in Lemelerveld dat in de oorlog vernield is.