De arbeidsrechtpraktijk van het morele kompas en de menselijke maat

“Feiten zijn eigenlijk meestal subjectieve meningen.” Het is een tekst die je a) zo als een tegeltjeswijsheid kunt presenteren en b) kunt toeschrijven aan een filosoof als Nietzsche of een psycholoog als Freud. Maar het is afkomstig van niemand minder dan Martijn Colenbrander, eigenaar van appeladvocaat. Geen grote naam in zowel psychologie als filosofie, maar wel geroemd en geliefd om zijn werkwijze als arbeidsrechtadvocaat.
De reden dat hij tot zijn enigszins cryptische uitspraak komt, is het gespreksonderwerp artificial intelligence (AI). Tijdens een netwerkbijeenkomst is hij onlangs behoorlijk onder de indruk geraakt van een uitleg over het tempo waarin nieuwe ontwikkelingen zich voltrekken. “AI is nu al in staat om het juridisch juiste antwoord te geven. Dat zie ik ook al terug bij de opdrachten die studenten van Windesheim, waar ik een aantal uren les geef, de laatste tijd inleveren. Ze komen nu met betere antwoorden dan een tijdje terug. Maar”, pakt hij nadrukkelijk de nuance, “in het arbeidsrecht draait het vooral om inzicht, maatwerk en de juiste input. Hoe je een bepaalde kwestie interpreteert en analyseert. Oftewel, de kritische onderzoekshouding.”
Haalbare doelen
Gelukkig is die kritische houding vooralsnog het domein van de mens. Colenbrander probeert z’n studenten dan ook te stimuleren altijd het morele kompas te gebruiken. Zoals hij dat zelf ook doet. “Mede daarom kom ik bij voorkeur zo vroeg mogelijk in contact met de opdrachtgever. Of het nu de werknemer of de werkgever is, ik vind het belangrijk om haalbare doelen te stellen. Je kunt als werknemer wel het onderste uit de kan willen halen, maar dan is de kans groot dat je geheel volgens het spreekwoord het deksel op de neus krijgt. En wat koop je ervoor als je het maximale geldbedrag krijgt en de werkgever achterblijft met een negatief gevoel. Die ondernemer gaat dan op geen enkele manier een positieve referentie geven. Vergis je vooral ook niet in hoe klein de zakelijke wereld soms kan zijn. Mijn boodschap is dan ook altijd: kijk verder dan de vergoeding!”
Samengevat: appeladvocaat (spreek uit als appèl) presenteert zich graag als de praktijk die het realisme (terug)brengt aan de onderhandelingstafel. Of om in sporttermen te blijven: het is soms beter als je de sportiviteit niet uit het oog verliest dan dat je er altijd direct met gestrekt been invliegt. “Al hoeft het een het ander niet uit te sluiten”, benadrukt Colenbrander die dus aan beide zijden van het speelveld werkzaam is en die ervaring pakt hij natuurlijk graag mee in nieuwe zaken. “Het is heel simpel, ik heb uiteindelijk slechts één belang en dat is het belang van de cliënt. De moeilijkheid zit ‘m erin dat de klant soms niet altijd weet waar zijn belang het best bij gebaat is”, zegt hij met een glimlach.
Betekent dit dat hij soms wel eens een draaiboek uit de kast kan pakken omdat er altijd vergelijkbare dossiers zijn? “Nee! Dat zou te gemakkelijk zijn. Het bepalen van de strategie en het uiteindelijke onderhandelen is zeker geen exacte wetenschap. Het hangt heel erg af van de omstandigheden en wat de klant voor ogen heeft.”
Met zijn ruim twintig jaar ervaring in het arbeidsrecht heeft Colenbrander natuurlijk al veel kwesties voorbij zien komen. Als geen ander is hij daarom in staat om klanten bij de hand te pakken, uitleg te geven en inzichten te bieden.
Wil jij ook sparren over de (on)mogelijkheden in jouw arbeidsrechtelijke geschil? Neem dan contact op met appeladvocaat!
Appeladvocaat
Botermakerses 7, Dalfsen
Tel. 0529 – 793 001
colenbrander@appeladvocaat.nl
www.appeladvocaat.nl