Bij regelmatig energieverbuik zijn wind én zon ideaal
Het melkveebedrijf van de familie Visscher dat een kleine kilometer achter Rouveen ligt is sterk geautomatiseerd. Door het gebruik van zowel wind- als zonne- is de hoge energierekening teruggebracht naar nul!
Achter het bedrijf zijn deze zomer 2 twee BestWatt-windmolens geplaatst van 25 meter hoog. “Eind juli zijn ze in twee dagen tijd opgebouwd,” vertelt de eigenaar van het bedrijf. Samen met de windmolens staan 240 zonnepanelen aan de basis de overgang van het bedrijf op groene, dus duurzame, energie. Deze overgang is echter voor familie Visscher een puur zakelijke afweging. Het bedrijf is grotendeels geautomatiseerd door het gebruik van drie melkrobots en een mestscheider. Het volledige bedrijf gebruikt elektriciteit in plaats van gas.
Hierdoor heeft het bedrijf een hoger dan gemiddeld elektriciteitsverbruik (130.000 kWH per jaar). De koeien staan het hele jaar op stal, het jongvee gaat wel naar buiten. Sinds dit jaar worden in de gemeente Staphorst kleine boerderij (wind-)molens toegestaan tot een maximale ashoogte van 25 meter. Er is hier gekozen voor BestWatt omdat dit type windmolen al aanslaat bij een windsnelheid van 2 à 2,5 meter per seconde.
Constante stroombehoefte
De zonnepanelen op het dak van de ligboxenstal leveren dezelfde hoeveelheid energie als de windmolens. “Omdat het energieverbruik dag en nacht doorgaat en stabiel is profiteren we overdag van de zon en ’s nachts en in de winter zijn de windmolens de belangrijkste energiebron.”
Wind en zon moeten hun bedrijfsrendement in de praktijk nog uitwijzen, maar Visscher verwacht dat hij zijn oude energierekening van 18.500 euro per jaar naar 0 kan brengen. Dat doet hij via een leasecontract met een looptijd van tien jaar. Binnen die periode moet de totale investering in wind en zon à 185.000 euro terugbetaald zijn en worden de molens eigendom van Visscher. Met de verwachte energiebesparing zou dat precies moeten lukken, maar de veehouder heeft twee andere voordelen. De eerste is de Jola-subsidie voor jonge landbouwers. Daarmee verdient Visscher 20.000 euro terug op zijn investering. De tweede zit ’m aan de afzetkant. “Onze melk wordt afgenomen door CZ Rouveen, dat met een duurzaamheidsprogramma werkt. Door onze keuze voor windmolens krijgen we een terugkerende plus op de melk van ongeveer € 5.000. ” Op die manier verdienen we de windmolens in zes à zeven jaar tijd terug. En we zijn straks niet meer afhankelijk van een energieleverancier.”
Veel energieslurpers
De grootste energieslurpers zijn de drie DeLaval- melkrobots voorin de ligboxenstal. Visscher:
“De koeien worden 24 uur per dag gemolken en het reinigen gaat ook telkens door.” Ook de JOZ-voeraanschuifrobot draait dag en nacht en andere ‘vaste klanten’ zijn de mestschuiven en de voorkoeler van de melktank. Die constante energiebehoefte geldt niet voor alle apparatuur. “De mestscheider draait één keer per week en altijd ’s nachts. Dat gebeurt dus standaard op windenergie.” Het omgekeerde kan ook. Zeven grote ventilatoren in de nok van de stal staan in de zomermaanden aan en draaien bijna volledig op zonne-energie. “Zo is er een goede balans qua wind- en zonne-energie.”Visscher moet nu eerst zijn rendement in de praktijk afwachten en zal daarbij indien nodig finetunen. Toch kijkt hij al voorzichtig verder naar nieuwe besparingsmogelijkheden.
BESTWATT
Energieweg 23, Barneveld
Tel. 0342 406 464
info@mybestwatt.com
www.mybestwatt.com