“Juridisch advies is geen kostenpost, maar een investering”
Advocaat Martijn Colenbrander van Appeladvocaat heeft ruim twintig jaar ervaring in het arbeidsrecht. Zijn aanpak is vooral praktisch en constructief, waarbij de gedegen juridische kennis als steun dient. “Ik ben ervan overtuigd dat je daarmee het beste resultaat voor je cliënt behaalt. Je bereikt doorgaans meer met een denkbeeldige arm om elkaars schouder dan met een setting waarin de hakken in het zand worden gezet. En iedereen houdt er een beter gevoel aan over.”
Martijn geeft naast zijn werk als advocaat les aan studenten HBO-rechten aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zelf heeft hij na het VWO ook eerst een HBO studie gevolgd en is daarna pas naar de universiteit gegaan. “Die praktijkgerichte tussenstap heeft me veel gebracht. Ik ben altijd op zoek naar een goede balans tussen theorie en praktijk. Mijn juridische gereedschapskist gebruik ik waar nodig en ik ga een juridische strijd zeker niet uit de weg. Maar ik kijk altijd eerst of er een praktische oplossing is voor een probleem. Hoewel ik geen geschillen tussen buren behandel, vind ik dit altijd wel een treffend voorbeeld: heb je als buren een geschil over een schutting dan kun je gaan procederen. Maar samen een nieuwe schutting kopen is goedkoper en beter voor de onderlinge verstandhouding”. Martijn geeft nog een ander voorbeeld: een werknemer werkt al meer dan tien jaar bij een bedrijf. Er vindt een reorganisatie plaats en zijn positie komt te vervallen. Wel krijgt hij de kans om intern op een andere functie te solliciteren. “Dan kun je twee dingen doen. De zaak puur juridisch benaderen door bijvoorbeeld uit te zoeken of het wel echt een andere functie is (en geen ‘oude wijn in een nieuwe zak’) en een inschatting te maken van de kans op succes in een procedure. Of je bespreekt eerst met de medewerker wat die het allerliefst zou willen. Wil hij echt graag blijven of zou het ook een kans kunnen zijn om een nieuwe weg in te slaan? Als dat laatste de conclusie is, dan ga ik liever kijken hoe weggaan onder zo gunstig mogelijke voorwaarden kan en welke argumenten we daarvoor kunnen inzetten.”
Kostenpost of investering?
Een advocaat inschakelen wordt vaak als duur (een kostenpost) gezien. Martijn ziet het echter als een investering die je uiteindelijk terugverdient. “Ik krijg regelmatig de vraag om ‘even ergens naar te kijken’. Maar een goed advies kost tijd. Om een beeindigingsovereenkomst te kunnen beoordelen verdiep ik me in het dossier, ik bekijk de CAO en lees relevante literatuur. Die inspanning betaalt zich echter in de meeste gevallen terug. Ik vind altijd wel iets in het voordeel van mijn cliënt. Dat is ook een beetje de sportman in mij”, zegt hij lachend.
Overigens is het niet verstandig om een advocaat pas mee te laten kijken als alle besprekingen over een vertrekregeling al hebben plaatsgevonden. “Dan valt er voor mij niet zoveel meer te sturen. Stel dat partijen samen al een ontslagdatum hebben afgesproken en de discussie gaat nog over de hoogte van de ontslagvergoeding. Ik denk dan: mogelijk was er meer onderhandelingsruimte geweest en hadden we kunnen voorstellen om het ontslag een paar maanden later te laten plaatsvinden. Dat levert een werknemer extra loon en tijd op. Of misschien hadden we een eventueel concurrentiebeding van tafel kunnen krijgen. En als de werkgever de kosten van een outplacementtraject op zich neemt in ruil voor een wat lagere vergoeding, dan levert dat netto meer op. Je kunt de onderhandelingen maar één keer starten, dus dan is het zaak om meteen bij het begin de juiste piketpaaltjes te slaan.”
Tijdig een strategie bepalen
Ook voor werkgevers is het belangrijk om op tijd advies van een advocaat in te winnen en daarmee niet te wachten vanwege de kosten. “Door al in een vroeg stadium een strategie te bepalen, voorkom je dat je achteraf moet repareren omdat het mis is gegaan. Dat laatste kost uiteindelijk altijd meer. Als een werkgever een arbeidsconflict heeft met een werknemer, bespreek ik bijvoorbeeld vooraf met mijn cliënt hoe hij het beste het gesprek met die medewerker kan aanvliegen. Zo kan het belangrijk om een ziekmelding in de kiem te smoren en daar kan ik advies in geven. Stuur je een brief met een juridisch standpunt of pak je de telefoon om niet meteen alles op scherp te zetten? Het komt ook regelmatig voor dat een werkgever iemand op non-actief stelt, maar dat is lang niet altijd verstandig. Een werknemer die moet werken terwijl hij dat liever niet wil, gaat vaak sneller akkoord met een regeling, dan de werknemer die thuis zit en elke maand keurig zijn loon ontvangt”.
Meer weten?
Neem dan contact op met Martijn. Hij helpt je graag!
Appeladvocaat
Botermakerses 7, Dalfsen
t. 06 – 52 633 821
e. colenbrander@appeladvocaat.nl
w. www.appeladvocaat.nl