Mohocar: ‘Een caravan is emotie, de Eriba is cult’

Diehard kampeerders krijg je maar met moeite uit een tent. Behalve als de Eriba in beeld komt, de klassieker onder de caravans. “Een caravan is emotie. Zo’n nostalgisch exemplaar geeft je het ultieme kampeergevoel en daar vallen mensen voor.” Mohocar heeft zich in deze caravan gespecialiseerd én verzorgt het onderhoud. Commercieel directeur Arjan Schuurhuis vertelt.

Hij is net een paar weken terug van een rondreis door Denemarken en Zweden. Met z’n drieën in de caravan, ‘de jongens’ in een tentje ernaast. Volgens Arjan Schuurhuis (45) is dat de beste vakantie die je hebben kunt. “Wie met de caravan reist, ervaart ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Is een camping minder leuk, ga je naar de volgende. Of je gaat, zoals in Zweden mogelijk is, in de vrije natuur staan.”

Samen met compagnon Dick van der Vegt runt hij al jaren Mohocar caravans in Ommen. “Niet om er zoveel mogelijk van te verkopen”, vertelt Schuurhuis. “Vooral om kwalitatief goed onderhoud aan de caravans te plegen. Wie zijn vrijheid wil behouden en ontspannen op reis wil, gaat met een goed onderhouden caravan de weg op. En dat is waar Mohocar voor staat. Daarnaast doen we de verkoop.”

De werkplaats is enorm belangrijk voor het bedrijf

Die verkoop volgt regelmatig uit jarenlang onderhoud in de werkplaats van Mohocar. “De vijf mensen die de werkplaats bemannen zijn enorm belangrijk voor het bedrijf. Ik ben er zelf ook ooit begonnen, zo’n 25 jaar geleden. Nu ben ik degene die vooral de commerciële zaken binnen het bedrijf regelt en mijn compagnon doet de technische kant. De eerste reactie van mensen is meestal dat ze menen dat ik ‘opgeklommen’ ben, maar zo zie ik dat helemaal niet. De werkplaats met caravan-onderhoud is bij ons core-business. Dus net zo belangrijk als al die andere taken die in het bedrijf plaats vinden.”

Klinkt allemaal zakelijk, terwijl volgens Schuurhuis de caravan voor veel mensen met emotie te maken heeft. Dat moet hij even uitleggen. “Wij verkopen de Eriba caravans. De best verkochte is de Eriba Touring. Deze zogenoemde cult-caravan is in 1957 ontwikkeld en is in al die jaren qua constructie niet veranderd. Technisch natuurlijk wel naar de hedendaagse maatstaven aangepast. Deze caravan spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Zeker een groot deel van de De Waard-kampeerders gaat nu met deze caravan op pad. Vinden ze geweldig. Het geeft de mensen een gevoel van nostalgie. Het biedt ze een heel oorspronkelijk gevoel.”

Wij bieden geen caravan voor stuntprijzen

Liefhebbers komen dan ook graag bij Mohocar een kijkje nemen en pakken vaak direct de enorme kampeershop mee. “We bieden alles op het gebied van kamperen. Van stoelen en tafels tot technische accessoires.” Behalve het onderhoud in de werkplaats en de verkoop, staan er jaarlijks ook nog eens zo’n tweehonderd caravans in de stalling. “Daar doen we dan ‘s winters ook het onderhoud voor,” aldus Schuurhuis.

In 2000 is overigens de oppervlakte van werkplaats verdubbeld en een jaar later werd de showroom uitgebreid. Naast nieuwe caravans worden er ook occasions aangeboden. “Mensen moeten niet verwachten dat wij hier caravans met korting en voor stuntprijzen aanbieden. Daar ligt ons hart niet. Als je bij ons komt, neem je plaats aan één van de twee stamtafels, krijg je een kop koffie en gaan we kijken of we de klant op alle mogelijke manieren tegemoet kunnen komen als het gaat om het gevoel dat kamperen geeft. Want dat is belangrijk.”

“Mensen komen voor een Eriba en willen de sfeer ervan proeven. Die nostalgische sfeer die hen zo’n fijn en authentiek gevoel geeft. Natuurlijk willen ze er ook een goed bed in, een keuken en goed sanitair. Maar ook de kussen moeten de juiste kleur of print hebben, want dat maakt de caravan voor hen het rijdende huis waar ze graag mee op pad gaan. En daar gaan en staan wij voor.”

Mohocar Caravans
Eskampweg 33, Ommen
Tel. 0529 – 454 425
info@mohocar.nl
www.mohocar.nl