Werken bij Rosengaerde: samen zorgen voor mogelijkheden

“Als klein meisje wilde ik kraamverzorgster worden”, zegt Minke Koster. “En ik wist zeker dat ik niet zou kiezen voor de ouderenzorg.” Het liep toch anders, want nu, een slordige twintig jaar later, werkt ze met veel plezier in zorgcentrum Rosengaerde. Minke werkt als verzorgende in het verpleeghuis van Rosengaerde, op een afdeling met 14 cliënten, die ieder een eigen appartement hebben. Er is een gemeenschappelijke huiskamer. Deze ouderen kunnen niet meer zelfstandig wonen en hebben 24 uur per dag begeleiding en zorg nodig. “Het is erg stimulerend om te zien dat je wat voor anderen kunt betekenen én dat dat wordt gewaardeerd.”

Een gesprek over werken in de zorg en specifiek werken bij Rosengaerde moet haast wel beginnen met het standaard vooroordeel dat buitenstaanders hebben over zo’n baan. “Ik merk dat af en toe nog steeds, als ik in mijn vriendenkring of op een verjaardagsfeestje over mijn werk vertel”, aldus Minke. “Ze hebben het idee dat je de hele dag ouderen verzorgt en dat die ouderen dan de hele dag bingo spelen.” Toegegeven: dat beeld had ze als tiener óók. Maar daar kijkt ze er nu uit eigen ervaring heel anders tegenaan. “Mijn familie telt veel mensen die in de zorg werkzaam zijn”, zegt ze. “Ik heb het dus niet van een vreemde. Het moet een beetje in je zitten: interesse in de ander en mensen willen helpen die, om wat voor reden dan ook, voor korte of langere tijd niet zelfredzaam zijn.”

In het derde jaar van haar opleiding stond ze bij het selecteren van een stageplek voor de keuze: de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg. Het werd, een beetje tot haar eigen verbazing, het laatste. “Er waren daar meer stageplekken beschikbaar en ik merkte dat het heel mooi werk is. Mensen ondersteunen die vanwege hun gezondheid niet meer zo goed uit de voeten kunnen. Je realiseert je dat je mensen helpt in de laatste fase van hun leven, en daar kun je door goede zorg en persoonlijke aandacht een mooie bijdrage aan leveren. Je ondersteuning is gericht op het bieden van een menswaardig leven op hun oude dag. We maken de tijd die hen nog rest zo prettig mogelijk.”

Mogelijkheden

Dat laatste hangt mede af van de ruimte die je krijgt binnen de zorgorganisatie waar je voor werkt. Voordat ze, inmiddels anderhalf jaar geleden, bij Rosengaerde aan de slag ging, werkte de Dalfsense Minke bij een grotere thuiszorgorganisatie, waar die ruimte minder geboden werd. “Op aanraden van een paar vriendinnen solliciteerde ik op een vacature bij Rosengaerde. De sfeer is hier anders dan in mijn vorige werk, persoonlijker. Rosengaerde is kleinschalig en je merkt het verschil tussen stad en dorp. Mensen kennen elkaar hier beter. Maar nog belangrijker vind ik het dat Rosengaerde je de kans biedt om eigen initiatieven te realiseren. Je krijgt de ruimte om zelf mede invulling te geven aan de zorg. Zo kun je inspelen op specifieke wensen van de cliënten. Die zijn vaak bespreekbaar en – soms met wat extra inspanning – haalbaar.”

Toegegeven, het vak heeft ook kanten waar je mee om moet kunnen gaan. “Omdat ik zelf in Dalfsen woon, ken je veel mensen. Dat vind ik ook wel eens lastig, bijvoorbeeld als het de moeder van een vriendin of collega betreft. Je moet je professionele rol kunnen scheiden van je persoonlijke contacten.”

‘Gemiddelde’ werkdag

Minke werkt 28 uur per week bij Rosengaerde. Hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet? Lachend: “Deze baan kent geen gemiddelde werkdag. Geen dag is hetzelfde, al is er wel een vaste indeling. Globaal verleen ik van zeven tot tien uur zorg: wassen, douchen, helpen bij het aankleden en bij het ontbijt. Maar tussendoor en daarna komt er van alles langs: als contactverzorgende (contactpersoon voor de familie) verleen ik bijvoorbeeld wondzorg, maar ben ik ook het eerste aanspreekpunt voor de familie van de cliënten en onderhoud ik korte lijnen met fysio- en ergotherapeuten en artsen.” Verder is ze betrokken bij intakegesprekken van nieuwe cliënten. “We overleggen dan met de cliënt en familie welke zorg de cliënt nodig heeft, wat hij of zij zelf nog kan, welke activiteiten ze graag willen doen en verdere medische en andersoortige informatie. Op basis daarvan schrijven we een zorgplan, dat we vervolgens weer bespreken met de familie en de cliënt.”

Michelle Pronk, personeelsadviseur bij Rosengaerde, vult aan: “De ouderenzorg is de laatste jaren enorm veranderd. ‘Zorgen voor’ is veranderd in ‘zorgen dat’. Dit vraagt ook andere vaardigheden van de medewerkers. Er wordt verwacht dat medewerkers echt kijken naar de mens achter het ziektebeeld om op die basis persoonsgerichte zorg te bieden. Verder kijken we vooral naar wat iemand nog wel kan en wil. Denk aan aardappels schillen of ondersteunen bij de schoonmaak van het appartement. We kijken ook op welke manier familie een rol kan spelen en wat de bijdrage van vrijwilligers kan zijn. Dus je hebt ook veel contact met de omgeving.”

Het werken in de ouderenzorg zit dus vol uitdagingen. Dat maakt de baan van Minke soms hectisch, ook omdat de zorg 24 uur per dag doorgaat. “Natuurlijk kan je werk overdragen aan collega’s als je werkdag erop zit, maar het komt wel voor dat ik buiten werktijd gebeld word. Ja, dat hoort er soms ook bij. Het belangrijkste is dat je dit werk doet met passie. Je moet feeling hebben met de doelgroep, je kunnen inleven in hun wensen en behoeften. Ik houd altijd maar voor ogen dat ik hoop dat ik dezelfde zorg krijg als ik eenmaal zelf oud ben.”

Zorgcentrum Rosengaerde
Pastoriestraat 1, Dalfsen
Tel. 0529 – 43 15 41
info@rosengaerde.nl
www.rosengaerde.nl