Hoe wilt u dat de gemeente Dalfsen er over tien jaar uitziet? Deze cruciale vraag stellen burgemeester en wethouders van de gemeente aan inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Er is een participatie- en besluitvormingstraject uitgezet dat moet leiden tot de Omgevingsvisie. Die is bepalend voor onze toekomstige woon-, leef- en werkomgeving.
“Deze Omgevingsvisie is een belangrijk basisdocument, dat richtinggevend is voor waar we naartoe willen”, zegt wethouder André Schuurman, die de Omgevingsvisie in zijn portefeuille heeft. “Die visie is veelomvattend. Het gaat om vragen als: wat voor woningen moeten we bouwen en waar? Waar maken we ruimte voor bedrijven? Waar kun je in de toekomst sporten en recreëren?
De Omgevingsvisie beschrijft onze gemeente in 2030 wat betreft zaken die je om je heen kunt zien. Het fysieke domein dus.. Alles hangt met elkaar samen, daarom willen we al deze onderwerpen integraal aanpakken.”Met de omgevingsvisie borduren we voort op de toekomstvisie ‘Voor elkaar’. Deze visie is vorig jaar tot stand gekomen in samenwerking met de Dalfsenaren en gaat vooral over juist de niet in de omgeving zichtbare waarden.
De gemeente Dalfsen is daarom van eind september tot eind november het gesprek aangegaan met de bevolking. Dat gebeurde op diverse manieren: in elk van de vijf kernen werden online bijeenkomsten op touw gezet waar inwoners en ondernemers hun mening en visie konden laten horen. Verder zijn er afzonderlijke online-sessies geweest met beroepsgroepen en betrokkenen, bijvoorbeeld over economie, landbouw en maatschappelijke organisaties.
Hoe kijkt de wethouder terug op deze gesprekken? “Kenmerkend was dat veel deelnemers een inbreng hebben vanuit een specifieke wens dat gerealiseerd moet worden. Veel inwoners pleitten bijvoorbeeld voor betaalbare huur- en koopwoningen, ook voor eigen jeugd. Bedrijven geven aan dat de industrieterreinen vol raken en dat er behoefte is aan uitbreiding van bedrijfsgrond, recreatiebedrijven willen meer ruimte om zich te ontwikkelen en ook agrariërs willen meer landbouwgrond. Dat gaat niet allemaal samen, want de totale oppervlakte van Dalfsen wordt geen millimeter groter. Dit proces gaat ons dus dwingen om keuzes te maken en die willen we via een transparant proces inzichtelijk maken. We zullen slimmer met de beschikbare ruimte moeten omgaan, bijvoorbeeld door zaken te combineren of in elkaar over te laten lopen.”
Daarnaast blijken ook onderwerpen als klimaatverandering en biodiversiteit. “Overigens heb ik wel de indruk dat mensen begrip hebben voor elkaars standpunten”, zegt André Schuurman. “Men is bereid om te luisteren naar de belangen van de ander. Zoals in Dalfsen gebruikelijk is zullen we er samen uit moeten komen.”
Over de opkomst van enkele tientallen deelnemers per sessie is hij niet ontevreden. “We zijn gewend om bij dit soort processen de zaaltjes op te zoeken”, zegt Marit Gorter, die in samenwerking met collega Wietze van der Ploeg het duo-projectleiderschap doet voor de Omgevingsvisie.
“Maar dat het nu op een andere manier moet, heeft ook zijn voordelen. We hebben gemerkt dat zich door deze aanpak ook andere groepen melden, zoals jongeren en jonge gezinnen, mensen die ’s avonds door hun gezinsleven niet altijd de deur uit kunnen. Dat is wel goed voor de variatie in de inbreng.”
De vragenlijsten werden al door ruim vierhonderd inwoners ingevuld. “Een mooi aantal”, vindt André Schuurman. “Natuurlijk wil je altijd zoveel mogelijk mensen bereiken, en dat is in deze tijd wat uitdagender, maar ik heb de indruk dat alle input een goed beeld geeft van hoe Dalfsen aankijkt tegen haar toekomstige ontwikkeling.”
Hoe nu verder?
De totstandkoming van de Omgevingsvisie vloeit voort uit de Kadernota die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. Vorig jaar kwam de toekomstvisie ‘Voor Elkaar’ samen met de inwoners van de gemeente Dalfsen tot stand. De Omgevingsvisie bepaalt ons concreter bij met name de keuzes voor onze woon- en leefomgeving.
“De verdere besluitvorming is steeds een afwisseling tussen gesprekken met inwoners enerzijds en de gemeenteraad anderzijds”, aldus Wietze van der Ploeg. “Die twee lijnen wisselen elkaar de hele tijd af. Zo zorgen we dat ze allebei evenwichtig aan bod komen in het besluitvormingsproces.”
De volgende stap is dat een extern bureau op basis van de input een advies opstelt, dat wordt besproken door de gemeenteraad. Deze ontwerp-Omgevingsvisie wordt via een grote plenaire bijeenkomst – waarschijnlijk in februari 2021 – ‘teruggegeven’ aan de inwoners. Die kunnen er vervolgens nogmaals hun mening over geven. Naar verwachting wordt het eindproduct voor de zomer van 2021 vastgesteld door de gemeenteraad.
De plenaire bijeenkomst in februari krijgt vanwege de coronacrisis opnieuw een digitaal karakter. Wietze van der Ploeg: “We beginnen plenair, maar vervolgen de bijeenkomst in zogeheten tentensessies, een beetje zoals op een festivalterrein. In kleinere groepen kunnen de inwoners dan verder praten over deelonderwerpen.”
De vastgestelde Omgevingsvisie brengt nog een bijkomend voordeel. “Met deze visie als onderlegger kun je sneller inspelen op plannen waarvoor een vergunning wordt aangevraagd”, aldus Marit Gorter. “Momenteel kan het wel tot 26 weken duren voordat een aanvraag behandeld is. We streven ernaar om die termijn straks terug te brengen tot acht weken. Ook de landelijke wetgeving is hierop gericht.”
Daarnaast, zegt Wietze van der Ploeg, biedt een actuele Omgevingsvisie ook duidelijkheid voor de gemeente zelf. “Je hebt dan goed in beeld waar je kansen liggen en wat je sterke punten zijn, bijvoorbeeld ook in overleg met buurgemeenten in de regio Zwolle.”
Jong en oud doet mee
Ook jongeren en ouderen zijn nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie. Het Agnieten College in Nieuwleusen heeft het onderwerp ingepast in haar lesprogramma, in vakken als aardrijkskunde en maatschappijleer. Zo maken leerlingen vlogs over de toekomst van Dalfsen. En bij woonzorgcentrum Rosengaerde zijn ansichtkaarten neergelegd waarop ouderen hun kijk op de toekomst van hun woongemeente kunnen weergeven. Verder heeft de hogeschool Van Hall Larenstein de ontwikkeling van Lemelerveld en omgeving ingepast in haar opleiding Landschapsinrichting. “Dat wordt uitgewerkt door HBO-deeltijdstudenten, die niet in deze omgeving wonen. Zo krijgen we ook input van buitenstaanders, die met een onbevangen blik naar de omgeving kijken. Zo verkrijgen we een bonte mix van indrukken en visies die leiden naar de stip op de horizon die we met z’n alleen in beeld willen krijgen”, besluit Wietze van der Ploeg.
Meer informatie?
Kijk op www.omgevingsvisiedalfsen.nl of neem contact op met de gemeente via tel. 140529 of omgevingsvisie@dalfsen.nl.