EEN KIJKJE ACHTER DE SCHERMEN BIJ WESTERMAN MULTIMODAL LOGISTICS

In september 2020 opende Westerman Multimodal Logistics het nieuwe pand op bedrijventerrein De Grift in Nieuwleusen. Een jaar later krijgen we een blik achter de schermen van de logistiek dienstverlener en spreken we enkele werknemers over het werken bij Westerman.

Geschiedenis

Westerman Multimodal Logistics is generaties lang verbonden aan gemeente Dalfsen. Van oudsher vervoerde Westerman fietsen voor de Union fabriek en gingen pallets en doosjes van afzender naar ontvanger. Westerman is een echt familiebedrijf en is rond de eeuwwisseling overgenomen door Van Dieren Transport uit Genemuiden waarbij de naam Westerman is blijven bestaan. Tegenwoordig is het een internationaal opererend logistieke dienstverlener in de top 100 van logistiek dienstverleners met vestigingen in Nederland (Nieuwleusen en Hasselt) en Zweden (Malmö).

Wat doet Westerman

Westerman maakt gebruik van het spoor, het water en de weg om goederen op plaats van bestemming te krijgen. Zo draagt Westerman mede zorg voor het terugdringen van CO2 uitstoot en werkt actief mee aan het vergroten van de leefbaarheid op deze aarde.

Westerman levert niet alleen dienstverlening op het gebied van transport, het biedt ook diensten voor warehousing aan. In de magazijnen van Westerman worden fietsen en pallets opgeslagen en andere activiteiten uitgevoerd. Westerman heeft een fietswerkplaats ontwikkeld waarin fietsen rijklaar worden gemaakt voor de consument. Ook het in elkaar zetten van bakfietsen vindt hier plaats. Dit werk wordt gedaan door een team van ruim 40 fietsenmakers. De fietsen die vanuit deze fietswerkplaats komen, worden daarna bezorgd bij dealers en consumenten in de Benelux en Duitsland.

Daarnaast pakt Westerman elk jaar duizenden kerstpakketten in.. Deze werkzaamheden vinden plaats in de maanden oktober tot en met december. Ieder jaar is Westerman voor dit project op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk vinden om in groepsverband pakketten in te pakken. Verder heeft Westerman een inpakstraat waarin grote voorraden worden verpakt en herpakt in kleine verkoopeenheden.

Natuurlijk is ook transport een belangrijk onderdeel van Westerman. Gemiddeld worden er per dag 150 ritten gepland. Hiervoor worden allerlei typen voertuigen ingezet: bestelbussen, kleine en grote vrachtwagens. Chauffeurs met rijbewijs B, C of CE zijn altijd welkom bij Westerman. Al deze ritten worden geladen en gelost met loodsteams in dag-, avond- en nachtdiensten. Deze werknemers werken veelal op tijden dat anderen rusten.

Werken bij

Met ruim 350 werknemers is Westerman een groot bedrijf in de regio. Dit geeft mogelijkheden en kansen voor werknemers in de regio. Een mooi voorbeeld van jezelf ontwikkelen is Arjen Stokvis. Arjen is in 2008 begonnen met een meeloopstage tijdens zijn opleiding. Tijdens en na zijn opleiding is Arjen altijd bij Westerman blijven werken en is hij doorgegroeid van transportplanner naar lid van het directieteam. Over werken bij Westerman zegt hij het volgende: “Dat ik al 13 jaar bij Westerman werk, komt doordat ik elke dag met plezier naar het werk ga. We hebben een leuk team, een informele sfeer en er is naast hard werken ook ruimte voor gezelligheid. Als bedrijf ontwikkelen wij ons continu. Waar ik zelf 13 jaar geleden de enige Hbo-student was die bij Westerman stageliep, zijn dat er nu gemiddeld vier per half jaar. Van deze studenten start er regelmatig iemand zijn loopbaan bij ons; zo geven wij starters een kans op de arbeidsmarkt en brengen de afgestudeerde studenten kennis van de laatste trends en innovaties ons bedrijf binnen. Mede hierdoor zijn wij gaan kijken naar

andere markten en mogelijkheden met het huidige Westerman als resultaat.” Iemand die meer over de fietswerkplaats kan vertellen, is Bram Vreugdenhil. Bram is teamleider van de afdeling afmontage en regelt als opper- fietsenmaker alle zaken op de werkvloer. Hij plant de orders, heeft gesprekken met de fietsenmakers, houdt contact met de klanten en sleutelt zelf ook mee als het nodig is. Op tien fietswerkplekken worden fietsen van allerlei merken afgemonteerd zodat de consument er direct op kan fietsen. Maar ook bezorgfietsen worden op klantwens afgemonteerd en na een goede eindcontrole afgeleverd bij bijvoorbeeld bezorgers van pizza’s.

Bram verteld: “Ik heb mijn studie sociale wetenschappen en filosofie afgerond aan de universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie kwam ik achter dat ik het vak van fietsenmaker heel leuk vond; om wat geld bij te verdienen sleutelde ik in mijn vrije tijd aan fietsen. Dit beviel zo goed dat ik samen met twee anderen een bedrijf heb opgestart waarin wij oude tweedehands fietsen weer als nieuw maken voor een tweede leven. Leuk voor ons en goed in het kader van recycling. Het mooie van werken bij Westerman is dat ik naast mijn werk de tijd en ruimte krijg om in mijn eigen bedrijf te werken.”

Anita Bakker rijdt zeecontainers voor de binnenlandterminal in Hasselt. Deze containers haalt ze op bij en brengt ze naar klanten in de regio óf bij spoed rijdt ze naar Rotterdam.

Anita verteld: “ik ben nu ruim vier jaar bij Westerman in dienst als chauffeuse. Na een carrièreswitch ben ik mede door mijn man de chauffeurswereld ingerold, daarvoor heb ik jaren in de bankwereld gewerkt. Vrachtauto’s vond ik altijd al mooi. Het mooie aan mijn vak is de diversiteit in ritten. Elke dag andere routes en plaatsen. Maar op de havens rijden tussen flatgebouwen van containerschepen vind ik het mooist van mijn vak.”

Op de afdeling personeelszaken werkt Marlies de Weerdt met een team van collega’s. “Samen met mijn collega’s van HR bewaken we dat onze werknemers vol kracht en energie het werk goed kunnen uitvoeren. Door veel met werknemers te spreken proberen we er samen met de leidinggevenden voor te zorgen dat er continue aandacht is voor de werknemer.

We zorgen voor ontwikkelmogelijkheden door het aanbieden van opleidingen, trainingen of coaching trajecten. Ook zijn er plannen om een eigen fitnessruimte in te richten zodat personeel tijdens de pauze of na het werk sportief bezig kan zijn. Het stimuleert onze werknemers om
fit en gezond te blijven en ze krijgen zo ook de kans om na het werk met elkaar bij te praten.”

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je
meer weten over de dienstverlening of werken bij Westerman? Neem dan contact
op met de afdeling personeelszaken (pz@ westermanlogistics.com) of kijk op de website www.westermanlogistics.com.