Wilma Goudzwaard: ‘Ondernemen zit in je DNA’

Hoe is het om als vrouw te ondernemen in een mannenwereld? Wilma Goudzwaard, mede-eigenaar van Goudzwaard Makelaars in Dalfsen, weet zich al jaren prima te handhaven. “In mijn beleving zit ondernemen in je DNA”, zegt ze. “Ik wist al heel vroeg dat ik meer wilde dan in een organisatie werken waar je altijd volgens kaders en protocollen je werk uitvoert.”

Ze komt zelf uit een gezin waarin vader werkte en moeder de huishoudelijke taken en het opvoeden van de kinderen voor haar rekening nam. “Dat was in die tijd het gangbare rollenpatroon”, blikt ze terug. “Mijn man Ad daarentegen komt uit een ondernemersgezin: zijn vader bestuurde het bedrijf in zijn eentje, terwijl moeder het huishouden deed en de kinderen opvoedde. Van jongs af aan stond vast dat Ad, als oudste zoon, het bedrijf zou overnemen. Zijn opleiding lag dus eigenlijk al vast. Bij mij thuis was dit anders. Mijn ouders stimuleerde me niet om door te leren, dat had mijn moeder tenslotte ook niet gedaan. Maar ik had daar toch een andere mening over. De opvattingen waren in die tijd aan het veranderen: vrouwen konden ook gaan werken.”

Ondernemen is creatief zijn, ook dat zit in Wilma’s DNA. “Ik liep in mijn eerste banen – bij een gemeente en in het bankwezen – wel eens tegen situaties aan waarvan ik dacht: dat kan gemakkelijker of effectiever. Hoe meer ervaring

je opdoet, hoe duidelijker je dat gaat zien. Ik deelde die andere ideeën dan voorzichtig in
de organisatie. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen; soms vonden mensen me eigenwijs. Ik kon de creativiteit die in me zit, niet altijd kwijt.”

Toch heeft ze ook in die andere banen veel geleerd. “Vooral om binnen kaders te werken, wat ook in mijn huidige werk de basis vormt voor bijvoorbeeld het plannen en indelen van je werkzaamheden in een dag. Want tijd is kostbaar en als ondernemer werk je niet in deeltijd zodat je altijd met je werk bezig bent In haar huidige functie als mede-eigenaar van Goudzwaard Makelaars staat ze ‘haar mannetje’, om in toepasselijke beeldspraak te blijven. “Ik neem die taken op die het beste bij me passen. Bij ons is dat best een uitgebreid pakket, omdat we met een klein team zijn. Toch zijn er duidelijke taakverdelingen, waarbij ieders vakkundigheid centraal staat. Zo is Ad verantwoordelijk voor de specifieke makelaarsactiviteiten, die veelal buiten de deur zijn. In aanvulling daarop ben ik meestal op kantoor om samen met onze secretaresse Nolda te zorgen dat de administratieve uitwerking en het klantencontact zorgvuldig en soepel verloopt. Maar taken als marketing en de boekhouding komen alleen mij toe.”

Ze erkent dat het ondernemen als vrouw binnen de kleine organisatie van Goudzwaard Makelaars niet standaard is. “Ad en ik zijn partners op alle vlakken, zowel privé als zakelijk. En met Nolda als secretaresse, die inmiddels alle ins en outs van zowel ons persoonlijk als van het bedrijf kent, vormen we een heel hecht team met korte lijnen. Voor mij zijn dat de beste ingrediënten om goed te kunnen functioneren als ondernemer.”

Goudzwaard Makelaars
Prinsenstraat 10 7721 AJ Dalfsen
Tel. 0529 – 432 058
www.goudzwaard.nl