“Moeder regeerde met haar hart en vader met zijn hoofd”

Aan tafel zit een mooie vrouw met vriendelijke ogen, rustig nippend aan een kopje koffie. Haar naam is Monique en wanneer zij over haar jeugd begint te praten ontstaat er een warme gloed in haar ogen. “Ik kom uit een warm gezin met zes levende kinderen en bij ons thuis gebeurde er altijd wel wat. Het was een open en liefdevol gezin waar heel veel bespreekbaar was, vertelt Monique.

Mijn vader was huisarts en stond midden in de gemeenschap. Thema’s rondom het (nieuwe) leven, ziekte en dood waren regelmatig onderwerp van gesprek bij ons thuis, herinnert Monique zich. Ik ben eigenlijk opgegroeid met deze thema’s en voor mij rust er dan ook geen taboe rondom de dood”.

Monique kwam als leerling-verpleegkundige al vroeg in aanraking met stervensbegeleiding en zij is later ook een periode vrijwillige uitvaartleidster geweest. De finesse voor dit beroep heeft zich waarschijnlijk ontwikkeld bij het overlijden van haar moeder. Monique heeft deze uitvaart, samen met haar broer en zussen, helemaal zelf verzorgd. Wat was haar vader destijds verbaasd, maar vooral trots dat zijn kinderen alles zo goed hadden voorbereid en uitgevoerd.

Alles klopte tijdens deze dag. Zo waren er verse bloemen (moeder hield van vers geplukte veldbloemen), er was persoonlijke muziek en er werden mooie woorden gesproken. “Je moeder regeerde met haar hart en ik met mijn hoofd”, zei hij later tegen zijn kinderen. De uitvaart was georganiseerd vanuit het hart en het was goed zo.

Zes jaar later is de vader van Monique overleden en gecremeerd. Gesterkt door het vertrouwen en de wil van haar vader om eenzelfde uitvaart te hebben als bij zijn vrouw, hebben ook nu de kinderen alles zelf gedaan. Later heeft een glasblazer een beetje as van haar moeder verwerkt in een glazen sfeerlichtje waarin een kaarsje kan branden, want haar moeder brandde ook altijd voor iedereen een kaarsje.

Sjamanistische levensstijl

In die tijd is waarschijnlijk ook het zaadje gepland voor het maken van eigen keuzes in het leven. De inspiratie voor deze eigen invulling is ook terug te vinden in de Sjamanistische levensstijl, waar Monique zich prettig bij voelt.

In deze levensvisie is alles bezield en verbonden. Je kijkt naar je eigen pad, je bepaalt je eigen richting, je keuzes zijn zichtbaar en je herkend en verkent je eigen weg. Daar past ook een soortgelijke uitvaart bij, met vertrouwde rituelen. Een ritueel wat Monique veel gebruikt zijn de klankschalen. Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Klankschalen kennen een boventoonresonantie met specifieke zwevingen, wat ontspannend werkt.

Deze ontspanning helpt wellicht om te leren omgaan met het zielsverlies, want op een dag moeten we allemaal het gemis van een dierbare een plekje geven in ons verder leven.

Monique vindt het fijn dat er in Nederland ruimte is voor eigen religie, eigen keuzes en het geven van een eigen invulling aan de uitvaartplechtigheid. Regeren vanuit het hart, precies zoals haar moeder in het leven stond.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met het Crematorium in Hardenberg of kijken op de website.

Crematorium De Lariks
Oldemeijerweg 3a Hardenberg
t. 0523 – 52 21 12
e. info@crematoriumdelariks.nl
w. www.crematoriumdelariks.nl