Kulturhus De Spil zet zichzelf nóg meer op de kaart met nieuwe initiatieven

Zaterdag 18 juni. Dat moet, als alle omstandigheden meewerken, de grootse afsluiting worden van het seizoensprogramma van kulturhus De Spil in Nieuwleusen. Dan krijgt het Midzomer Festival weer gestalte; het tweede sinds de opening van het multifunctionele gebouw in oktober 2018. Het kulturhus blijft meebewegen met de ontwikkelingen. “We staan niet alleen open voor initiatieven uit het dorp, maar programmeren in toenemende mate ook zelf, om ons nóg beter op de kaart te zetten”, zegt manager Stefan Keijzer.

Het Midzomer Festival wordt voorafgegaan door iets nieuws. In samenwerking met de ondernemersvereniging Aktief Nieuwleusen wordt op vrijdag 17 juni een geheel nieuwe braderie georganiseerd in het hele gebied rondom de Spil. Naast standhouders doen hier ook tal van maatschappelijke organisaties aan mee. Zo krijgt het Midzomer Festival een feestelijke aanloop.

Het nieuwe kulturhus ging bijna vier jaar geleden van start, maar kon eigenlijk maar twee seizoenen volop draaien. Vanwege de coronapandemie lagen de geplande activiteiten tussen maart 2020 en april van dit jaar geheel of gedeeltelijk stil. “Toch weten de inwoners steeds beter de weg naar ons te vinden. We zijn inmiddels echt een trefpunt voor ontmoeting en activiteiten geworden”, aldus Stefan.

Met name in het eerste seizoen stelde De Spil zich open voor initiatieven uit de bevolking. Die kwamen er, maar ze worden in toenemende mate aangevuld door eigen activiteiten. Dat wordt komend seizoen nog meer het geval. Zo gaat De Spil actief theatervoorstellingen programmeren, zij het kleinschalig. “Vanaf september krijgen we, mede dankzij steun van de provincie Overijssel, ons eigen vestzaktheater”, vertelt Stefan. “In de ‘ronding’ van de bibliotheek creëren we een podium – inclusief scherm, licht en geluid – dat zich leent voor filmvertoningen, maar ook voor kleinkunst, met name uit eigen dorp, gemeente en streek. Denk aan toneelvoorstellingen en akoestische muziekvoorstellingen.”

Eveneens in september start een mediawerkplaats, opgezet in samenwerking met RTV Vechtdal. In de werkruimte van Saam Welzijn, op de bovenverdieping, wordt dan een eigen jongerenkanaal opgetuigd dat uitzendingen verzorgt op de streekomroep. Ook RTV Oost, het Agnieten College en de journalistieke tak van de communicatieopleiding van Hogeschool Windesheim ondersteunen het project. “Het is geboren vanuit het idee dat we De Spil ook voor jongeren aantrekkelijk willen maken”, aldus Stefan Keijzer.

“Met meer aandacht voor aansprekende kunstvormen als dans, muziek en toneel. Ook voor de bibliotheek past dat in haar streven om mee te bewegen met hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen. De bibliotheek is inmiddels zoveel méér dan een plek waar je boeken kunt lenen.”

Keijzer is voornemens om per januari 2023 jaarlijks de vastgelegde activiteiten te bundelen in een seizoensprogramma dat verkrijgbaar zal zijn in het Kulturhus, maar tevens deur aan deur verspreid zal worden. Dit stelt inwoners uit Nieuwleusen en omstreken in staat om in het begin van het jaar vol enthousiasme te kiezen uit een grote verscheidenheid aan activiteiten, sport, workshops, lezingen, voorstellingen en evenementen. Dit (na)jaar kunnen bezoekers genieten van Mooi Wark op 18 juni tijdens het SPIL Midzomer Festival en na de zomer kan men genieten van o.a. pianist Jan Vayne, caberatier Hellegen Hendrik en een eerste editie van het Mega Oktoberfest. ‘’In 2023 kan men alvast uitkijken naar onder andere een optreden van Bökkers, maar daarover later meer’’, aldus Keijzer.

Kulturhus De Spil
Kon. Julianalaan 10, Nieuwleusen
t. 0529 – 481 772
e. info@despilnieuwleusen.nl
w. www.despilnieuwleusen.nl