“Met infrarood leg je een onzichtbare wereld bloot”

Heb je twijfels over het functioneren van enkele zonnepanelen? Ben je benieuwd naar warmtelekken in jouw woning om daarmee gericht te kunnen isoleren? Het zijn slechts enkele voorbeelden uit een grote serie waarbij je profiteert van thermografie (warmtebeeld). En het goede nieuws voor Dalfsen en omgeving is dat binnen de gemeentegrenzen in de persoon van Robin de Rooy een echte specialist woonachtig is. Met zijn bedrijf HorEyeZon is hij al negen jaar actief in de wereld van dronefotografie en thermografie.

Robin de Rooy. Wellicht komt de naam je bekend voor. Hij zette zijn specifieke kennis namelijk al eerder in voor de lokale gemeenschap als vrijwilliger bij ‘Dorpen van morgen’ voor de actie ‘Check je warmtelek’.

“Van alles kwam voorbij. Warmtelekken, koudelekken, (vloer)verwarming. Een mooie ervaring om dit in je eigen woonplaats te mogen doen. Wellicht krijgt het nog een vervolg via een workshop voor de gemeentelijke Energiecoaches. Eén ding is in ieder geval zeker: in deze branche ben je nooit uitgeleerd. Denk aan preventieve inspecties bij zonnepanelen of elektrische of mechanische installaties.”

De Rooy omschrijft thermografie als een heel interessant vakgebied waarin de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. “Wat ik er zo mooi aan vind? Temperatuurverschillen van zelfs minder dan 1°C worden haarfijn in beeld gebracht. Met infrarood leg je dus bijna letterlijk een onzichtbare wereld bloot”, weet de Dalfsenaar het fraai te verwoorden.

Via zijn oud-werkgever TNO heeft hij twaalf jaar ervaring opgedaan in de thermografie. En sinds 2022 beschikt hij ook over de ITC Level 2 en BINDT-certificering. “Een persoonlijke en internationaal erkende certificering voor non-destructief onderzoek”, legt hij uit.

Paasbult

Met thermografie heeft hij een tak aangeboord waarmee hij zich nog beter kan onderscheiden. Dat is wel nodig, want de concurrentie in het gebruik van drones is groeiende. Foto- en videografie vanuit de lucht wordt steeds meer gemeengoed. De Rooy verwelkomt dan ook de wet- en regelgeving op dit gebied. “Een drone als instrument biedt zeker kansen, maar je moet er wel goed mee omgaan. Het is meer dan een drone kopen en een plaatje schieten. Mensen zijn soms onbewust of bewust onbekwaam. Hier is nog veel te winnen. Naast erkende vliegscholen zijn er inmiddels enkele beroepsopleidingen waar studenten een keuzedeel kunnen volgen waarin drones centraal staan.”

Er zijn vele toepassingen mogelijk. Zijn inzet varieert van het leveren van beelden van DelfSail die op schermen en online zichtbaar zijn tot luchtfoto’s voor gebiedsinpassing en 3D-reconstructies. “Eén van de leukste van dit jaar was voor mij de reconstructie van de Paasbult in Dalfsen. De dronebeelden leverden het bewijs dat het volume van het paasvuur onder het niveau van de vergunning lag…”

HorEyeZon
7722 AN Dalfsen
Tel. 06 3730 2574
robin@horeyezon.nl
www.horeyezon.nl