Liberi helpt bij stress en burn-out met kennis, eigen ervaring en bewegen in de buitenlucht

Liberi Coaching B.V. is een landelijk werkende organisatie met haar hoofdvestiging in Dalfsen. Sinds de start in 2018 groeide het initiatief van Reinoud Prins en Tom Kienhuis uit tot een netwerk van zo’n vijftig professionele coaches, verspreid over heel Nederland. Zij begeleiden mensen met mentale klachten, zingevingsproblemen, stress- en burnout-klachten, depressies en angsten. De aanpak van Liberi is op minstens twee punten onderscheidend. Alle aangesloten coaches kunnen putten uit eigen ervaring, waardoor ze zich goed kunnen inleven in de problematiek. En voor de diepgaande gesprekken zoeken de coaches de buitenlucht op. “Als je beweegt, stimuleer je zowel je brein als je lichaam.”

Reinoud Prins weet als geen ander hoe het is als je kampt met heftige angsten en een diepe depressie. De Dalfsenaar kreeg in 2012 te maken met een burn-out. “Het kostte me een zoektocht van vier jaar om in te zien dat je persoonlijke vrijheid pas vindt als je bereid bent om dagelijks te luisteren naar jezelf”, blikt hij terug op die ervaring. Sinds 2018 bouwt hij samen met zijn collega Tom Kienhuis uit Hengelo aan een organisatie die het verschil wil maken voor bedrijven en hun medewerkers. Het aantal mensen met stressgerelateerde klachten is met name sinds de coronacrisis significant toegenomen. “In de Coronacrisis ontstond er veel grijs verzuim”, weet Reinoud. “Niet iedereen kan thuis de structuur vinden die het werken op kantoor biedt. Daarnaast is de werkdruk over het algemeen toegenomen, terwijl mensen daar niet altijd over kunnen praten met collega’s.”

Naar buiten

De aanpak van Liberi wijkt af van wat gangbaar is. “Niet dat we het uitgevonden hebben, maar we besteden veel aandacht aan bewegen in de buitenlucht, in de vrije natuur”, schetst Reinoud. “Soms door even stil te staan en wat te doen met je lijf, maar vooral met wandelen – en dan bedoelen we stevig doorstappen. Als je beweegt, stimuleer je zowel je brein als je lijf, dus zowel cognitief als motorisch. Dat helpt je bij de emotionele verwerking.” Liberi Coaching heeft een boek vol met eenvoudige oefeningen voor in de vrije natuur, samengesteld door Tom aan de hand van de inbreng van veel andere Liberi-coaches.

Tom voegt eraan toe: “Het werkt bevrijdend als je samen met je coach al wandelend gesprekken voert. Je kijkt elkaar niet voortdurend in de ogen, zoals een één-op-één gesprek in een behandelkamer, maar je trekt letterlijk samen op, waardoor je beter van je af kunt praten. Bovendien is er meer ruimte voor gebaren; die zeggen soms meer dan duizend woorden. Kijk maar naar je eigen dagelijks leven: de beste gesprekken voer je vaak in de auto of tijdens de afwas.”

Lichaamstaal

Met deze aanpak maakt Liberi gebruik van de informatie die ons lichaam ons kan geven – als we er maar naar luisteren. Reinoud: “We zoeken de oplossing voor mentale problemen nog teveel in een quick-fix, met medicijnen of therapieën, maar luisteren te weinig naar wat ons lichaam ons vertelt. Het lichaam is heel goed in staat om emoties te reguleren. Wanneer je beweegt, krijg je een ander perspectief en ben je beter in staat problemen aan te pakken en op te lossen. En het getrainde oog van een hulpverlener kan veel afleiden aan de manier waarop je beweegt. Ook op de lange termijn heeft het effect: bewegen is de basis voor het beste terugvalpreventieplan.”

De werkwijze slaat aan. Ook bij coaches zelf, die – soms op eigen initiatief, soms na te zijn benaderd door Liberi – besluiten aan te haken bij het concept. Reinoud: “Het zijn vooral psychomotorische therapeuten, psychologen en therapeuten. Die willen zoveel mogelijk tijd besteden aan de praktijk. Dat kan, want wij nemen alle organisatorische en administratieve rompslomp voor hen uit handen. We nemen zeker niet iedereen aan: al onze coaches zijn HBO+-opgeleid, gecertificeerd coach of therapeut met minstens vijf jaar ervaring met stress en burn-out. We besteden veel tijd aan extra scholing en gezamenlijk overleg. Maar bovenal: ze moeten uit eigen ervaring weten wat het is om een burn-out of depressie te moeten doormaken. We vinden dat echt een vereiste; alleen door gebruik maken van je persoonlijke ervaringen kun je je echt inleven in de persoon die je behandelt.”

Geen wachtlijst

Inmiddels telt Liberi zo’n vijftig coaches, verspreid over het hele land. Daardoor is er altijd een coach beschikbaar in je eigen omgeving. “Ook in de regio rond Dalfsen hebben we meerdere coaches”, aldus Tom. “We kunnen daardoor garanderen dat we je altijd binnen een week na het eerste telefonische consult aan een coach kunnen koppelen. We kennen geen wachtlijsten, wat binnen de psychosociale hulpverlening bijna een unicum is. Bovendien zijn we ook tussentijds bereikbaar. Als je twee dagen na je laatste gesprek een terugval krijgt, hoef je wat ons betreft niet op de volgende sessie te wachten, maar het direct via app of telefoon aankaarten.”

Sinds dit jaar laat Liberi een boom planten – via de organisatie Regreener, meestal in Oeganda, een enkele keer in Nederland – voor elke wandeling met een coach. “Onze manier om iets terug te geven aan de natuur waar we bij onze wandelsessies gebruik van maken”, legt Tom uit. “We willen ermee laten zien dat we een warm hart hebben voor de natuur en voor duurzaamheid.” En sinds een half jaar heeft Liberi een eigen podcast: ‘Weg van jezelf’- een zin die op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Ze zijn te vinden op www.wegvanjezelf.nl en op de meeste streamingdiensten.

Is je interesse gewekt? Neem dan contact met ons op:

Liberi Coaching B.V.
Poppenallee 1A, Dalfsen
Tel. 085 5363 606
info@liberi.nl
www.liberi.nl