Begin je eetbare tuin vandaag nog!
De vergroening en ontstening van tuinen is ook dit jaar bij veel gemeentes in Nederland een speerpunt. De tijd dat hele straten met tuintegels belegd werden is definitief voorbij. Nu het voorjaar voor de deur staat is het de ideale tijd om je tuin lekkerder, groener en leefbaarder te maken. Begin daarom vandaag nog met je moestuin.
Een kleine bijdrage aan een groenere leefomgeving begint in eigen voor- of achtertuin. Je kunt meteen aan de plaatselijke ondernemer denken en daar je plantjes kopen. Nu het snoeiwerk weer achter de rug is, kun je plannen gaan maken om je tuin helemaal tot groei en bloei te laten komen. Staat er nog onkruid in, dan kun je dat nu het beste nog weghalen. Terwijl je meteen voor jezelf bedenkt welke nieuwe planten en bloemen je dit jaar in je tuin wilt hebben. Kijk dan niet alleen naar meerjarige of éénjarige bloeiers maar oriënteer je ook eens op de eetbare tuin.
De moestuin
Het groeiseizoen is de boeiendste tijd in de tuin. Dat begint in het voorjaar met de sneeuwklokjes, tulpen en krokussen. Hou wel rekening met deze en andere vroegbloeiers zodat je ze niet onder spit wanneer je in de tuin aan de slag gaat.
Ga je voor de eetbare tuin dan is de moestuin een ideale tijdsbesteding. Dat vinden meer mensen met groene vingers. Wil je je aansluiten bij de plaatselijke vereniging van de volkstuin dan bestaat de kans dat je in een langdurige wachtlijst terecht komt. Dus dan is de achtertuin de eerst aangewezen optie. Zelfs een balkon leent zich ideaal als kleine kruidentuin. Iets waar je trots op kunt zijn als alles staat te groeien en bloeien. De eigen moestuin in de achtertuin werkt ook stress verlagend. Wie de hele dag achter zijn of haar beeldscherm zit kan als relaxmoment even door de moestuin gaan. Onkruidje wieden of de boel bewateren kan altijd tussendoor. En het beste moment is natuurlijk het oogsten van zelfgekweekte groenten of fruit.
Oude zandbak
Zijn kinderen de zandbak ontgroeid dan is dit een ideale plek om bijvoorbeeld een kruidentuin te beginnen. Zorg dat de bak genoeg diepte heeft en schep het witte zand eruit. Bewaar wel een paar scheppen, dit kun je bovenop de tuinaarde strooien als je deze zandbak meteen als kweekbak gaat gebruiken. Om ongedierte uit de bak te houden en het kiemproces te versnellen dek je het af met doorzichtig plastic. Wil het hele kweekproces van groentes zelf in de hand nemen dan is een tuinkas een voorwaarde. Daarmee kun je al vroeg in het seizoen beginnen.
Planten
Heb je eenmaal de plek in je tuin bepaald waar je groentes wilt gaan kweken. Pak dan de schep en ga lekker spitten. Ga je voor zekerheid en heb je geen ruimte voor een tuinkas dan kun je bij de plaatselijke kweker of tuincentrum potplantjes kopen. De kans op oogstbare groenten wordt dan aanmerkelijk groter. Wissel verschillende groentes en kruiden met elkaar of, dit verlaagt ook de kans op slakken en insecten die jouw oogst op willen eten. Heb je minder ruimte kies niet voor broccoli, want dat is een echte ruimte verslinder. Ga daarom voor sla, worteltjes of sperzieboontjes. Je kunt anders ook de hoogte in gaan door augurken of cherrytomaten langs de muur te geleiden.