Brand! Terugblik van verschrikkelijke gevolgen door brand

Dalfsennet geeft u een terugblik uit het archief van 2012 tot 2020 dus over 8 jaren. Onvoorstelbaar zoveel branden zijn er zijn geregistreerd op deze site en dit is zeker niet alles. Het geeft wel aan hoe triest het is geweest, wat een leed, verdriet om mensenlevens en dierbare herinneringen, foto’s van de kinderen, trouwfoto’s en belangrijke gegevens die onvervangbaar zijn. Dan de materiële schade hoe ernstig dan ook, meestal vervangbaar, laat toch zware littekens achter.

De grootste vraag; was de brand te voorkomen geweest, had ik voorzorgsmaatregelen kunnen nemen gericht op brandpreventie, hoe was ik verzekerd? Die vragen blijken achteraf vaak onvoldoende beantwoord. Niet elke brand is te voorkomen, maar soms zijn er veel risico’s genomen, ondanks continu waarschuwen van de brandweer.

De Brandweer Dalfsen bestaat al vanaf 1791. Toen geen materieel waar je branden echt mee kan blussen. Een handmatig aangedreven pomp, slangen van canvas die na gebruik weer werden opgehangen in de toren van de Grote kerk, om te drogen aan een soort wagenwiel die omhoog getakeld kon worden. Dit wiel hangt er nog. Branden blussen met canvas emmers, water vanuit de Vecht of vanaf een brandkolk, emmers die door heel veel mensen werden doorgegeven (Brandkolkstraat). Helpen bij een brand was een plicht voor elke burger.

De brandweer kreeg vorige eeuw een eigen kazerne naast het voormalige politiebureau aan het Kerkplein, later aan het van Ankumspad. Nu aan de Rondweg bij de gemeentewerkplaats.
Het belangrijkste is; weet wat vuur kan doen, wees daarop voorbereid. Stook geen kachel of haard bij windstil weer, smoor luchttoevoer niet, ken het risico van koolmonoxide. Rook is schadelijk en veroorzaakt overlast in je buurt. Wees voorzichtig met open vuur.
In deze 8 jaar waren er 20 geregistreerde schoorsteenbranden. Een hoog aantal, veroorzaakt door houtkachels, pelletkachel of open haard. Stoken met hout moet je kennen, beginnen er anders niet aan. Fout gebruik van een kachel of haard, verkeerde houtsoort en een niet geveegde schoorsteen brengt grote risico’s met zich mee. Stook alleen droog hout en wees extra voorzichtig met een “allesbrander”. Gelukkig hebben de grootste aantallen zich beperkt tot roet en waterschade omdat de brandweer er snel bij was. Soms lagen mensen te slapen terwijl de haard volop bleef branden en de buren vuur uit de schoorsteen zagen komen. Dit had ook anders af kunnen lopen. Ruim voor het slapen de haard of kachel doven!

Groter zijn de gevolgen bij woningbranden die voor veel leed hebben gezorgd, het verlies van personen, gewonden, verlies van alle bezittingen en huisvesting. Van de ene op de andere dag sta je op straat, zonder gegevens, zonder kleren, weg fotoboeken, waardepapieren en herinneringen van vroeger. Eerst zal de verzekering heel veel vragen hebben en dan opnieuw beginnen en het leed verwerken. Maar hoe… Zoeken naar oorzaken en was de brand te voorkomen geweest?

Wat zeker te voorkomen was zijn de vele bos- heide- en bermbranden, hier staat onze teller op 12. Gelukkig is een brandstichter opgepakt die een aantal branden op zijn geweten had. Ongekend welk risico er is genomen even een “brandje te stichten” in een kurkdroog bosgebied bestaande uit harsrijke dennen, hoge naaldbomen in de directe omgeving van rietgedekte boerderijen en zomerhuisjes.

Midden van het bosgebied aan de zuidkant van de Vecht ligt een 8 ha grote camping omzoomd door bossen. Als daar brand zou ontstaan roepen mij de beelden van Amerika en Australië op. Een onhoudbare alles verwoestende vuurzee. Meer dan 500 vakantievierders zitten dan als ratten in de val. In 2018 heeft de Brandweer maar weer eens bewezen hoe door snel optreden grote branden zijn voorkomen, op amper 600 meter van de camping. Na de bosbranden hebben de meeste landgoederen brandgangen opgeschoond, zodat een brand bereikt kan worden met groot materieel, dat is preventie. Elke zomer wordt met het stijgen van de temperaturen en droge zomers de risico’s steeds groter.

18 branden zijn te rekenen onder “klusbranden” of “onveilige oorzaken in huis”, variërend van een slecht onderhouden cv installatie, keukenbranden, een overbelaste stekkerdoos midden in de nacht onder een bed, (de slaper wist zich net op tijd te bevrijden) en een paar brandstichtingen. Onzorgvuldigheid met het slijpen en lassen, een barbecue gasfles die dreigde te ontploffen, een aantal autobranden en zelfs een auto die vlam vatte nadat die over strobalen reed die de normaalfans op de weg hadden verspreid.

De meest ingrijpende branden in de jaren van 2012 tot 2020.
2012 – Cafe Het Wapen van Dalfsen midden in de nacht door brand verwoest.
2012 – Grote brand bij bouwbedrijf Bongers om 6 uur in de morgen.
2013 – 2 rietgedekte woonboerderijen in Oudleusen geheel verloren gegaan, brand ontstaan in de schuur.
2013 – Grote woonboerderij aan de Hoevenweg afgebrand.
2013 – Net gerestaureerde woning aan de Dijkweg Lemelerveld geheel afgebrand.
2014 – Zeer grote brand legt twee kippenschuren in de as aan de Hessenweg.
2016 – In het Almelosekanaal Zwolle komen 2 woonbootbewoners om het leven door een brand.
2016 – Weer een woonboerderij brand Hoevenweg Ankum.
2016 – Zeer grote brand bij afvalverwerking aan de Brinkweg.
2017 – Brand legt 2 grote opslagschuren in Rechteren in de as.
2019 – Zeer grote alles verwoestende brand bij mestvergister aan de Veldhoeveweg.
2019 – Woningbrand door blikseminslag aan de Oosterkampen.
2019 – Een persoon komt om het leven bij een woningbrand in Nieuwleusen.
2020 – Lierderholthuis, cafe en buurthuis De Olde Wettering brandt geheel af.
2020 – Wegrestaurant De Lichtmis gaat geheel door brand verloren.
2020 – Vuilniswagen raakt in brand, mogelijk door een smeulende afvalcontainer.
2020/2021 – Een brandende wensballon landt op een rietendak, gelukkig was de bewoner er net op tijd bij met een ladder en een hark.

Veel verdriet en een materiële schade die in tientallen miljoenen zal lopen.
Blijft de vraag; Wat kunnen we doen aan brandpreventie, brandcompartimenten, veilig omgaan met apparatuur. Hoe is de kennis en de aanwezigheid van brandmelders, blusmiddelen, blusdekens enz.. “Een woningbrand gun je je ergste vijand niet”. Deze problemen hebben we voorgelegd aan Jan Wittenberg en Wilko Jan van Niejenhuis van de brandweer te Dalfsen en geven de volgende adviezen; De campagne “Rookmelders redden levens”, gaat nu in. Op elke verdieping een rookmelder is vanaf 1 juli 2022 een verplichting voor alle huiseigenaren. Rook is een sluipmoordenaar en een rookmelder kan levens redden. Rook waarschuwt je niet vooraf en kan binnen 4 minuten dodelijk zijn. De tijd dat de melder afgaat ben je nodig om te ontsnappen. Denk goed na “WAT IS JE LEVEN JE WAARD” Door rookmelders nemen je overlevingskansen toe. Vergeet ook niet een koolmonoxidemelder.

Kies voor deugdelijke melders en het juiste soort brandblusapparaat. Zijn de vluchtroutes bereikbaar en snel te openen? Zorg dat er nooit materialen op de trappen worden gelegd, bij brand moet je in donker snel en veilig weg kunnen. Zijn er indien nodig brandladders aanwezig. Het voorkomen van brand begint bij jezelf.

De beste preventie is “GEEF VUUR GEEN KANS”. Controleer 1 keer per maand de rookmelder en vervang batterijen op tijd. Zorg dat kaarsen en waxinelichtjes ook echt uit zijn voor je naar bed toe gaat.

Nooit een oplader in het stopcontact laten zitten, geen telefoon in bed en zeker niet de laptop, die kunnen zo heet worden dat er brand ontstaat als warmte dan niet afgevoerd kan worden. “Bedbranden” komen teveel voor, ook door rokers. De wasdroger staat op 1 bij binnenbranden. Filters moeten heel regelmatig gereinigd worden. Risico’s zijn; zelfontbrandende opladers, fietsaccu’s en de elektrische auto. Deze laatste is een groot probleem voor de brandweer. Die kunnen zelfs na 4 dagen onder water toch weer vanzelf ontbranden.

“Wat is je leven je waard” vroeg Jan Wittenberg, brandpreventie kost misschien een paar honderd euro, maar kan veel leed voorkomen.

Lees de adviezen en tips van de brandweer op www.vrijsselland.nl.

WvdV, foto’s H.G.Dalfsennet.