Prinsenstraat 25-27-29 Dalfsen, historisch panden met veel verhalen

Dalfsennet vertelt over een lange geschiedenis van Prinsenstraat 25-27-29 (vorige huisnummering gaf aan nr 17 en 19). Volgens het kadaster zijn de oudste gebouwen in de Prinsenstraat van rond 1750. Dus zijn deze panden nu nr 25/27/29 vermoedelijk uit die periode.

Voor zover we hebben kunnen nagaan woonde in 1769 op nummer 27 Evert van Delden en die was getrouwd met Grietje v.d.Werf. Bij de volkstelling van 1769 staat zij vermeld als Wed. van Evert van Delden. Daarna volgt er een ingewikkelde boedelverdeling,waar haar zwager Derk van Delden nogal een bepalende rol bij heeft speelt. Op 12 november 1802 verkopen Willem van Delden en Hendrikje Berends aan Meeuws Santink, huis en hof in de Prinsenstraat K967 gelegen tussen de aankoper Satink en G.Pruim.

Santink woont op nummer 25, hij verhuurde het huis. In 1830 is het huis nog steeds in bezit van Roelof Santink. Hij was van beroep bakker. Op 5 januari 1850 overlijdt hij, oud 83 jaar, zijn vrouw Teuntje Hortenboer vertrekt naar de buurtschap Emmen. Vermoedelijke heeft Wilhelmus Remmers de huizen gekocht K 967 (nu nummer 27). Hij verkoopt het op 3-8-1864 aan Joannes Franciscus Kortman, schilder. Remmers blijft een zaak in kruideniers artikelen en manufacturen drijven in het pand nummer 25. Remmers kwam uit Duitsland. In die jaren worden de tuinen achter de beide panden uiteindelijk verdeeld.
Kortman koopt het deel van W.G.Remmers en de acten zijn getekend op 3-8-1864 door notaris Cnopius. Op 14-12-1888 koopt de nu weduwe geworden Frederica Pauline Lankhorst, weduwe van J.F.Kortman het buurthuis K 968 (nummer 25) weer terug van haar familielid H.H.Kortman, zodat de beide panden weer in één hand kwamen. (Aldus onderzoek van Lex Bol).

De familie Herbrink uit Dalmsholte kocht in 1909 beide panden van de familie Kortman. In dit pand vestigde Willem Herbrink, geboren aan de Langsweg op 19-07-1881. Zoon van Johannes Gerhardus Herbrink en Dina Catharina Bruggeman. Willem is in 1909 getrouwd met Jo – Johanna Julia Breembroek uit Oldebroek. Zij zijn na hun huwelijk in 1909 begonnen in Dalfsen en dreven er een winkel in kruidenierswaren, maar ook verf, behang en wat drogisterijartikelen. Helaas is Willem al op 42 jarige leeftijd na een ernstig ziekbed overleden op 21-3-1924 te Utrecht. Zijn vrouw overleed op 4 mei 1949 te Zwolle. Zij was in haar 2e huwelijk getrouwd met Pieter Bernardus Verhoeven van beroep stationschef. Toch had het gezin Herbrink al 10 kinderen, waarvan de oudste Eef Herbrink was, later getrouwd met Cornelia Thijssen uit Wassenaar/Scheveningen. Zij kregen 4 kinderen, Jo, Jan, Willem en hier ook weer Eef. Vader Eef heeft de zaak voortgezet tot 1959 maar daarna gesloten. Het was een “Wensbediening” de voorloper van een supermarkt, van het merk Grosco. De familie Herbrink betrok daarna een woning in de Hofstraat te Dalfsen. Eef overleed echter al op in 1973 op 62 jarige leeftijd.

Woning no 25 werd van 1 maart 1925 tot 1927 verhuurd door de weduwe van Wilhelmus Herbrink- Johanna Breembroek en daarna verkocht aan kleermaker Klaas Wijnbergen, geboren te Ede op 9-4 1898 en getrouwd met kleermakersdochter Dientje Ruiters. De panden bleven toen definitief gescheiden vastgelegd in een scheidingsakte. Op dat moment was de huisnummering K968. Dit pand is nog steeds in het bezit van de familie Wijnbergen.

Op 9 januari 1959 werd door notaris van Veen een advertentie geplaatst in de Dalfsen Krant dat er een woon- winkelhuis met pakhuis erf en tuingrond geveild ging worden nl. Prinsenstraat 27/29. PPG Jacobs kocht het voor Fl.21.500- gulden en heeft nog even de winkel van Herbrink heeft voortgezet met hulp van een bedrijfsleider van de Spar en met Manny Bisschop (die later met Karel Alberts trouwde).

Het pand in 1963 verkocht aan Karel Alberts. Karel Alberts is in 1929 geboren in een mijnwerkers familie te Brunssum in, Limburg, trouwt met Manny Bisschop, geboren oktober 1932 in Dalfsen. (nog steeds woont zij in Dalfsen). Karel, door iedereen Kareltje genoemd, maakte van dit pand een cafetaria van 1963 tot 1991, hij woonde eerst nog bij de schoonouders in aan de Vechtstraat en later nog even aan de overzijde boven de groentezaak, toen van Kolbe, tot hun eigen pand gereed was. De cafetaria van Karel Alberts, was Carmarin, genoemd naar de eerste letters van zijn eerste drie kinderen. Karel was erg gezien in Dalfsen en verkocht ook wel eens “dingen” van onder de toonbank, kauwgum speciaal noemde hij dit (condooms). Deze cafetaria had een grote aantrekkingskracht van de jongeren uit Dalfsen. Karel is op 63 jarige leeftijd gestopt omdat de druk voor hem en de druk op het gezin te groot werd. Het waren voor dit gezin zware tijden. Hij overleed dan ook al op 67 jarige leeftijd.

Na Alberts heeft er nog een snackbar gezeten, geleid door G. Dijk onder de naam Don Quishotte. Hij voerde hier ook een platenzaak en andere “handelswaren” tot het in 1999 failliet werd verklaard. Dit was het oude pand van Herbrink maar geheel verbouwd naar van de eisen die tijd. Je kon aan de 2 deuren aan de voorkant nog goed zien dat het aan de ene kant de kruidenierswinkel was en de andere kant de drogisterij, annex verf behang o.i.d.
Daarna kwam het pand in handen van projectontwikkelaar Steen, van Ommer Automaten, die het helemaal liet slopen en er een nieuw ruim winkelpand, het huidige pand liet neerzetten.

De eerste huurder was Hans Textiel, doch die winkel werd na bijna 10 jaar weer gesloten als gevolg van een faillissement.

Volgende huurder was Cees Lindenburg. Cees had 20 jaar hiervoor het pand aan het Kerkplein van zijn vader overgenomen, maar vertrok daarna naar groter het pand aan de Wilhelminastraat 60. Het pand aan het Kerkplein verhuurde hij aan een bloemenzaak. Toen hij een tip kreeg van een makelaar dat het pand in de Prinsenstraat vrij kwam was de keuze snel gemaakt. Zoals Cees het zegt, “Ik mis het centrum”, en nu alles op de begane grond. Cees begon hier met zijn vriendin Willeke aan een nieuwe uitdaging. Op 21 juli 2011 is de nieuwe Marskramer/Intertoys aan de Prinsenstraat 29 geopend. Dit pand verlaat hij al weer na bijna 5 jaar, in 2015 om te verhuizen naar de huidige locatie Wilhelminastraat 2 Dalfsen, wat tot die tijd verhuurd was.

Prinsenstraat 29 werd per september 2016 opgevolgd door DA Santé, drogisterijen en die nog steeds op deze locatie het toonbeeld geeft. Een DA drogisterij en ook parfumerie en inmiddels ruime bekendheid heeft verworven in Dalfsen. Dalfsen kent in de Prinsenstraat mooie geschiedenis.

WvdV

(Colofoon; met medewerking van de fam Herbrink, boek “van Keizer naar Herbrink”, Lex Bol, Mevr. Kamphuis van Beinum, Cees Lindenburg en Karin Alberts.)

Kruidenierswinkel van de familie Willem Herbrink-Breembroek in de Prinsenstraat te Dalfsen. Ouders Jo Herbrink-Breemboek, Willem Herbrink. Kinderen v.l.n.r. Eef, Anny en Berthie Herbrink